Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O PROGRAMU OBAVEZNE I PREPORUČENE IMUNIZACIJE STANOVNIŠTVA PROTIV ODREĐENIH ZARAZNIH BOLESTI: Vakcinacija protiv gripa obavezna je za starije od 65 godina, trudnice i hronične bolesnike


Vakcina protiv virusa gripa u Srbiju će stići do 1. oktobra, a naša zemlja je za ovu godinu nabavila 344.920 doza vakcina, što je za 20 odsto više u odnosu na prethodnu godinu, kaže direktorka Republičkog fonda za zdravstveno osiguranje prof. dr Sanja Radojević Škodrić.

Prema njenim rečima, RFZO je zaključio okvirni sporazum sa dobavljačem Farmalogist za četvorovalentnu vakcinu protiv gripa za osobe preko 3 godine starosti, a sa Institutom "Torlak" za četvorovaletnu vakcinu za osobe od 6 do 36 meseci.

- Sa Farmalogistom smo zaključili sporazum za vakcinu proizvođača Abbott Biologicals po ceni od 795 dinara, a sa dobavljačem Torlak za vakcinu proizvođača "Sanofi Pasteur" po ceni od 1.194 dinara. Navedene količine vakcina će u Srbiju stići do 1. oktobra - navodi ona.

Ona dodaje i da su za jesen obezbeđeni i svi ključni lekovi kako za korona virus, tako i za grip.

- Svi ključni lekovi za koornu su već obezbeđeni za jesen. Takođe, za sve zdravstvene ustanove obezbedili smo i specifične lekove, ali i dijetetske suplemente koji su neophodni za sezonu gripa koja nam sledi, kao što su vitamin C, D, A, zink, selen i drugi - kaže Radojević Škodrić i dodaje da su nabavljene i dodatne količine leka "tamiflu", te da se s obzirom na to spremno dočekuje jesen.

Vakcinu protiv virusa gripa bitno je da prime sve osobe starije od 65 godina, kao i hronični bolesnici bez obzira na starost. U obavezi da prime vakcinu su zdravstveni radnici. Ona nije u obaveznom kalendaru imunizacije za decu, ali se preporučuje.

Izvor: Vebsajt Novosti, 09.09.2020.
Naslov: Redakcija