Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ENERGETICI: Sva merna mesta do kraja 2020. godine treba da budu u vlasništvu operatera distributivnog sistema


Operater distributivnog sistema "EPS distribucija" postaje vlasnik svih strujomera i instalacija do kraja godine, a domaćinstva dobijaju nova brojila gde god je to neophodno, preciznije merenje, bolje održavanje i kontrolu.

Plan koji je odobrila Agencija za energetiku pokazuje da je zamena predviđena za 1,5 milion strujomera. Vlasništvo podrazumeva da operater snosi sve troškove u slučaju bilo kakvog kvara, jer preuzima obavezu budućeg održavanja ormana, instalacija, priključne opreme i strujomere, dok o svemu u stanu brinu potrošači. Do sada je 590.000, od 3,6 miliona mernih mesta, prešlo u svojinu "EPS distribucije".

- Preuzimanje mernih uređaja, merno-razvodnih ormana i priključnih vodova u vlasništvo ima niz pozitivnih efekata i u interesu je i krajnjih kupaca - ističu u "Elektroprivredi Srbije". - Pre svega, doprinosi njihovom boljem održavanju, kontroli i zameni savremenijom opremom u cilju povećanja tačnosti merenja kao i smanjenju gubitaka električne energije u distributivnom sistemu.

U ovom preduzeću ističu i da više od polovine strujomera nema potrebe menjati, jer je u dobrom stanju, a da će nove dobiti ona domaćinstva kojima je to neophodno. Potrošači ne snosi nikakve troškove ovog postupka.

Nikola Đorđević, iz Obrenovca, kaže da je brojilo u njihovoj kući zamenjeno i izmešteno na uličnu banderu.

- Mi smo zadovoljni, postavili su novi digitalni strujomer i nama i komšijama u kraju - kaže Nikola. - Oni sada lakše mogu da priđu i da očitaju. Na ovaj način je smanjena i mogućnost krađe struje.

Nova oprema je i bezbednija, jer su manje mogućnosti da dođe do kvara. U EPS-u ističu da je bezbednost stalna briga i posao i da su i do sada menjani uređaji kada je za tim bilo potrebe. Čitav proces preuzimanja mernih mesta, kako ističu, je pravne prirode i predstavlja samo formalnost. Zakon o energetici ("Sl. glasnik RS", br. 145/2014 i 95/2018 - dr. zakon) propisuje da sva merna mesta do kraja ove godine treba da budu u vlasništvu operatera distributivnog sistema, a preuzimanje se obavlja u skladu sa planom koji je odobrila Agencija za energetiku.

U skladu sa propisima, svim građanima koji nisu izmirili svoje obaveze biće upućena upozorenja pred obustavu isporuke električne energije kao i opomene pred utuženje - kažu u EPS-u. - Naplata računa sada dostiže nivo od gotovo 98 odsto, jer je u poslednja tri meseca prekinut opadajući trend, na koji je uticala pandemije.

Oni ističu da je veliki broj građana iskoristio mogućnost da račune za mart, april i maj plati do 30. juna i ostvari popust od pet odsto, bez obračuna kamate.

Izvor: Vebsajt Novosti, E. B. Talijan, 08.09.2020.
Naslov: Redakcija