Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

VLADA RS: Preusmeravanje pomoći EU na prevazilaženje posledica pandemije


Vlada Republike Srbije usvojila je Zaključak o usvajanju teksta Amandmana 2 na finansijski sporazum između Evropske komisije, u ime Evropske unije i Republike Srbije koju zastupa Vlada Republike Srbije, za Godišnji akcioni IPA program za Republiku Srbiju za 2015. godinu.

Izmenama i dopunama ovog finansijskog sporazuma biće omogućeno da se neutrošena sredstva namenjena budžetskoj podršci u oblasti reforme javne uprave, u iznosu od 18 miliona evra, opredele za prevazilaženje socio-ekonomskih posledica krize izazvane pandemijom COVID – 19.

Finansijskim sredstvima, čija se isplata očekuje 2021. godine, Vlada Srbije raspolagaće shodno potrebama i merama predviđenim za društveno ekonomski oporavak zemlje usled posledica epidemije.

Vlada je usvojila i izmenjenu Uredbu o utvrđivanju programa finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz otkup tržišnih viškova tovnih junadi u otežanim ekonomskim uslovima usled pandemije COVID – 19 izazvane virusom SARS-COV-2.

Ovom uredbom obezbeđena su sredstva u iznosu od 236.000.000 dinara za otkup tržišnih viškova tovne junadi. Pravo na finansijsku podršku ima otkupljivač koji tovnu junad otkupljuje od poljoprivrednih proizvođača upisanih u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Predlaže se otkup junadi minimalne težine 500 kilograma po grlu, a zahtev za ostvarivanje prava na finansijsku podršku podnosi se Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede do 5. novembra tekuće godine.

Izvor: Vebsajt Vlade, 10.09.2020.
Naslov: Redakcija