Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O DUALNOM MODELU STUDIJA U VISOKOM OBRAZOVANJU: Predlog zakona omogućava da studenti stiču znanja kroz učenje i rad u kompanijama


Predlog zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju omogućava da studenti stiču znanja kroz učenje i rad u kompanijama, a to će doneti niz koristi za visokoškolske ustanove, poslodavce i studente, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević.

Time se, kako je rekao Šarčević u Narodnoj skupštini Republike Srbije, povećava relevantnost visokog obrazovanja, povećanje zapošljavanja svršenih studenata i osavremenjivanje nastavnog procesa kroz saradnju sa privredom.

On je istakao da studenti koji se opredele za takvu vrstu studija mogu da računaju na veliku podršku kompanija uz "dobar ugovor" i garantovan posao.

"Ovo je reformski pravac onih grana razvoja privrede koji zasigurno zadržavaju mlade ljude u zemlji, dobar signal kompanijama koje imaju razvojne pravce i istraživačke laboratorije u Srbiji", rekao je Šarčević.

On je podsetio da je pre dve godine usvojen Zakon o dualnom obrazovanju ("Sl. glasnik RS", br. 101/2017) u srednjim školama i da je uz sve kritike određenog dela javnosti taj model pokazao kao "dobra priča".

Prema podacima koje je izneo, u prvoj godini bilo je 400 đaka, a ove godine ih ima 7.400, što je pokazatelj da zainteresovanost raste iz godine u godinu.

Ministar je istakao da su u izradi Predloga zakona o dualnom modelu studija u visokom obrazovanju učestvovali Institut "Mihajlo Pupin", i fakulteti beogradskog univerziteta, poput Mašinskog, i da će doprineti razvoju istraživanja i inovacija.

"Ceo proces je zajednički projekat srpske nauke i visokog obrazovanja i Privredne komore i svih koji treba da kažu šta je to potrebno", rekao je Šarčević.

Izvor: Vebsajt Politika, 09.09.2019.
Naslov: Redakcija