Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

EKOLOŠKA REGULATIVA: U zaštitu životne sredine neophodno uložiti 15 milijardi evra


Srbija u narednih 20 godina treba da uloži oko 15 milijardi evra u zaštitu životne sredine, a za to joj je neophodno partnerstvo sa zemljama poput Kine, izjavio je ministar zaštite životne sredine Goran Trivan i dodao da je u sisteme za preradu otpadnih voda i čvrstog komunalnog otpada potrebno uložiti dodatnih sedam milijardi evra.

"Mi taj novac treba da nabavimo da bi Srbija bila čista, a u Kini vodimo razgovore o tome koji idu u dobrom pravcu", rekao je Trivan.

Trivan je ukazao da je Kina zaštitu životne sredine stavila kao peti prioritet u svojoj agendi i da kao jedna od najvećih azijskih zemalja u razvoju mnogo ulaže u razvoj zelenih tehnologija.

Kako kaže, Srbija je spremna da zajedno sa Kinom ulaže u zaštitu životne sredine, pre svega, u sisteme za preradu otpadnih voda i čvrstog komunalnog otpada, kao i u pošumljavanje koje ta zemlja, ističe Trivan, sprovodi dugi niz godina i postiže vidljive rezultate.

'Mi treba da sarađuje sa Kinom koja ima veliko iskustvo, tehnologije i dobru volju da nam pomogne. Na CIFIT-u razgovaramo sa privrednicima i kompanijama koje su veoma zainteresovane za saradnju sa Srbijom u toj oblasti", naveo je ministar.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.09.2019.
Naslov: Redakcija