Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

U PRIPREMI NOVA ODLUKA O KUĆNOM REDU U STAMBENIM ZGRADAMA U BEOGRADU


Novi kućni red u beogradskim zgradama najavljuje se već mesecima. Pojedini sugrađani su iz straha od dolaska inspektora i kazni već prestali da uključuju veš mašine u noćnim satima, a decu su opremili "patikicama šunjalicama" kako ne bi pravila buku.

Međutim, malo građana zna da se manje-viša ista pravila već nalaze u kućnom redu koji je trenutno na snazi, a neke odredbe ne znaju čak ni svi upravnici zgrada, posebno oni izabrani iz redova stanara. Zato krenimo redom:

1. Brojevi stana

Stanovi moraju biti obeleženi brojevima, a stanari su dužni da brojeve uredno održavaju. Ako zgrada ima stan namenjen za stanovanje radnika koji radi na održavanju stambenih zgrada (službeni stan), ovaj stan mora biti obeležen natpisom "službeni stan".

2. Reklame na vratima

Pravila kažu da stanari natpise i reklame na vratima stana mogu postavljati ukoliko obavljaju poslovnu delatnost u skladu sa važećim propisima. Po iseljenju, stanar je dužan da natpise i reklame ukloni i da prostor na kome su bili postavljeni dovode u ispravno stanje.

3. Parking u dvorištu

O tome da li se mogu parkirati automobili i druga motorna vozila u zajedničkom dvorištu odlučuje skupština stanara. Ako odluče da je u dvorištu moguće parkirati automobile, moraju precizirati koji deo dvorišta će se koristiti u te svrhe. Neophodno je ostaviti i dovoljno prostora za uobičajene aktivnosti stanara u dvorištu zgrade.

4. Cveće i sušenje veša

Pravila su stroga kada su pitanju terase, lođe i balkoni. Na njima stanari ne bi smeli da drže zamrzivače, stari nameštaj ili ogrev i slične stvari, a razlog je što takve stvari narušavaju izgled zgrade.

Terase prepune cveća

Takođe, nije dozvoljeno ni držanje saksija sa cvećem, ni drugih dekorativnih predmeta koji padom mogu povrediti prolaznike ili ošteti nečiju imovinu. Na balkonima, terasama, lođama, ali i prozorima nije dozvoljeno sušiti veš, ako su vidljivi sa ulice ili druge javne površine.

5. Zaključavanje vrata

Ulazna vrata zgrade u vreme zimskog računanja vremena moraju biti zaključana od 22.00 do 5.00 sati ujutru, a u letnjem periodu od 23.00 do 4.00. Ostatak dana vrata zgrade moraju biti otključana osim ako zgrada ima, na primer, interfon.

Takođe, stanari zgrade ako ulaze ili izlaze iz nje u vreme koje je predviđeno da su ulazna vrata zaključana, dužni su da zaključavaju vrata za sobom.

6. Roletne u istoj boji

Ako odlučite da menjate roletne na prozorima i vratima terase, nećete imati luksuz da slobodno odaberete one koje se vama najviše dopadaju ili se uklapaju u vaš enterijer. Roletne moraju biti jednoobrazne sa svim već postojećim roletnama u zgradi.

7. Pušenje u liftu

Pravila kažu da je zabranjeno bacati smeće na stepeništu stambene zgrade ili u zajedničkim prostorijama i dvorištu.

Nije dozvoljeno ni pušenje cigareta u liftu, na stepeništu ili hodniku. Nemojte prljati ili oštećivati zidove, vrata, prozore ili bilo koje druge delove zgrade...

8. Trešenje tepiha

Skupština zgrade određuje mesto i vreme trešenja tepiha, posteljnih i drugih stvari. Zabranjeno je to raditi sa prozora, balkona, lođa i terasa.

Izvor: Vebsajt Blic, M. R., A.K., 08.09.2019.
Naslov: Redakcija