Zastava Bosne i Hercegovine

NAREDNE GODINE MINIMALAC 155 DINARA NA SAT ODNOSNO 27.022 MESEČNO ZA PUN FOND RADNIH ČASOVA


Na sednici Socijalno-ekonomskog saveta Republike Srbije (SES), kojoj je prisustvovala i predsednica Vlade Srbije, Ana Brnabić, nije postignut dogovor o minimalnoj ceni rada po satu, nakon što su sindikati odbili predlog Vlade i poslodavaca da ona bude povećana za 8,6 odsto, i da iznosi 155 dinara.

Na konferenciji za novinare članova Socijalno-ekonomskog saveta rečeno je da su sindikati tražili da to povećanje bude 10 odsto, kao i to da će povećanje minimalne zarade pratiti "dogovor i očekivanje" da će u naredne tri do četiri godine minimalac rasti više i da će se izjednačiti sa troškovima minimalne potrošačke korpe koji su sada 36.000 dinara.

Ove godine minimalna cena rada po satu iznosi 143 dinara, a minimalna zarada, koju prima oko 330.000 radnika 24.800 dinara, što znači da će, ako Vlada Srbije donese odluku o povišici cene radnog sata od 8,6 odsto, minimalna zarada iznositi 27.022 dinara.

Ministar finansija u Vladi Republike Srbije, Siniša Mali, rekao je da su razgovori o povišici minimalne zarade bili konstruktivni i da su polazne tačke bile udaljenije.

Ovo povećanje od 8,6 odsto je realno, možda čak i malo više od toga. Trudili smo se da nađemo kompromis i uspeli smo, istakao je Mali i dodao da su svi makroekonomski rezultati u Srbiji dobri i da će se raditi na njihovom poboljšanju, kao i poboljšanju uslova poslovanja, kako bi bila veća zaposlenost, ali i zarade.

Prema njegovim rečima, povećanje minimalne zarade deo je šireg paketa mera, među kojima su povećanje penzija, ukidanje parafiskalnih nameta i povećanje zarada u javnom sektoru, a što treba da dovede do boljeg privrednog ambijenta, zadovoljnijeg radnika i boljeg životnog standarda.

Predsednik Samostalnog sindikata Srbije, Ljubiša Orbović, rekao je da postoji minimalna razlika u predlozima socijalnih partnera o povišici minimalca, i najavio da će se o predloženoj povišici izjasniti organi tog sindikata

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Ðorđević istakao je da se penzije u Srbiji više neće usklađivati dva puta godišnje, prema rastu inflacije, već će to ubuduće raditi Vlada, u skladu sa stanjem u budžetu, tako da ta primanja mogu biti i veća.

On je objasnio da penzije u Srbiji nisu dostigle taj nivo da mogu da se usklađuju sa rastom inflacije i da penzioneri zaslužuju veće prinadležnosti.

Kada Srbija bude imala stabilan penzioni sistem, tada će penzije moći da prate rast inflacije, naveo je Đorđević i dodao da država želi da poboljša materijalni položaj najstarijih sugrađana.

Kako prenose dnevne novine Blic, sat vremena pre zvaničnog saopštenja, izašla je vest da će minimalac za sat biti 155 dinara, posle čega je stigla vest da dogovora ipak nema jer se sindikati ne slažu. Na kraju je Vlada prelomila i odlučila da će naredne godine minimalac biti 155 dinara na sat, odnosno 27.022 mesečno za pun fond radnih časova (prim.red.)

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije i vebsajt Blica, 10.09.2018.
Naslov: Redakcija