Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O SPREČAVANJU NASILJA U PORODICI: Neophodna razmena informacija između svih sistema koji se bave zaštitom žena žrtava nasilja. Jedna od prvih mera u postupku je dokumentovanje medicinskih dokaza što će omogućiti efikasniji krivični postupak, izvesnost kažnjavanja učinioca nasilja, te izbegavanje sekundarne viktimizacije žrtve u sudskom postupku, kao i manje troškove sudskog postupka


Institucionalna razmena informacija između svih sistema koji se bave zaštitom žena žrtava nasilja je neophodna, a jedna od prvih mera u postupku je obezbeđivanje kvalitetnih medicinskih dokaza koji mogu biti iskorišćeni na sudu protiv nasilnika, izjavio je Zaštitnik građana Zoran Pašalić.

"Svedoci smo porodičnog nasilja nad ženama koje nam se svakodnevno odigrava pred očima, stoga je u ovom postupku veoma važan korak ojačavanje uloge zdravstvenih radnika, posebno onih stručnjaka iz oblasti sudske medicine", rekao je Pašalić nakon sastanka sa ministrima u vladi Nelom Kuburović, Nebojšom Stefanovićem, Zoranom Đorđevićem, Zlatiborom Lončarom i Brankom Ružićem.

Dokumentovanje medicinskih dokaza, smatra Pašalić, omogućiće efikasniji krivični postupak, izvesnost kažnjavanja učinioca nasilja, te izbegavanje sekundarne viktimizacije žrtve u sudskom postupku, kao i manje troškove sudskog postupka.

"U preventivnom smislu korišćenje ovih dokaza uticaće i na odvraćanje nasilnika u nameri da naudi žrtvi", rekao je Pašalić.

Zaštitnik građana razgovarao je sa ministrima i sa predstavnicima Medicinskog fakulteta, Instituta za sudsku medicinu, u okviru nastavka kampanje "Učinimo nasilje vidljivim" koju sprovodi institucija na čijem je čelu.

Izvor: Vebsajt RTV, 07.09.2017.
Naslov: Redakcija