Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O KRITERIJUMIMA I MERILIMA ZA OCENU STRUČNOSTI, OSPOSOBLJENOSTI I DOSTOJNOSTI KANDIDATA U POSTUPKU PREDLAGANJA ZA ZAMENIKA JAVNOG TUŽIOCA KOJI SE PRVI PUT BIRA: Poverenik naložio Državnom veću tužilaca da dostavi članu Alumni kluba Pravosudne akademije snimke razgovora sa kandidatima koji su predloženi za zamenike javnih tužilaca, a čiji je izbor u Narodnoj skupštini RS Ustavni sud zaustavio privremenom merom donetom u postupku utvrđivanja nezakonitosti Pravilnika


Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoljub Šabić naložio je Državnom veću tužilaca (DVT) da dostavi članu Alumni kluba Pravosudne akademije (AKPA) snimke razgovora sa kandidatima koji su predloženi za zamenike javnih tužilaca čiji je izbor u Narodnoj skupštini Republike Srbije Ustavni sud zaustavio privremenom merom donetom 19. jula 2017. godine u postupku utvrđivanja nezakonitosti Pravilnika o kriterijumima i merilima za ocenu stručnosti, osposobljenosti i dostojnosti kandidata u postupku predlaganja za zamenika javnog tužioca koji se prvi put bira ("Sl. glasnik RS", br. 80/2016 - daje: Pravilnik). Prethodno je DVT odbio da tražiocu informacije dostavi sporne snimke i time nastavio praksu netransparentnog sprovođenja postupaka izbora za javne tužioce.

Alumni klub podseća da je i tokom prethodnog izbora za 17 zamenika javnih tužilaca širom Srbije, DVT skrivao prosečne fakultetske ocene predloženih kandidata od javnosti, štiteći njihovu privatnost, zbog čega je takođe Poverenik za informacije od javnog značaja reagovao, dok je ovog puta tako činio u odnosu na snimke. Pri tom, DVT navodi da ne poseduje snimke za sve predložene kandidate. Iz snimaka proizlazi da su predloženi i kandidati koji nisu znali odgovore na sva postavljena pitanja, a nisu predloženi oni koji su te odgovore znali.

Način na koji DVT obavlja svoju funkciju u dosadašnjim izborima funkcionera je izrazito sporan i upitan, zbog čega je Ustavni sud privremenom merom onemogućio dalje izbore do donošenja svoje konačne odluke o zakonitosti Pravilnika, navodi se u saopštenju.

Veliki broj manjkavosti u izboru tužilaca, kao i kritika Zaštitnika građana u prošlom Godišnjem izveštaju u odnosu na Visoki savet sudstva (VSS) koji predlaže izbor sudija, treba da budu jasan signal tvorcima izmene Ustava Republike Srbije ("Sl. glasnik RS", br. 98/2006 - dalje: Ustav) da ova važna pitanja izbora sudija i tužilaca na detaljan način urede Ustavom, kako bi se izbeglo normiranje na nejasan i neobjektivan način podzakonskim aktima, jer ukoliko ne postoje garancije protiv politizacije i nepotizma na najvišem nivou, građani Srbije ne mogu očekivati dobre rezultate u pravosuđu, zaključuje se u saopštenju Alumni kluba.

Izvor: Vebsajt Alumni kluba Pravosudne akademije, 06.09.2017.
Naslov: Redakcija