Zastava Bosne i Hercegovine

U PRIPREMI ZAKON O ELEKTRONSKOJ UPRAVI


93 odsto opštinskih uprava prebacilo je matične knjige u elektronski format i u Centralni registar, izjavio je ministar državne u prave i lokalne samouprave Branko Ružić. Sve gradske i opštinske uprave imaju rok do 28. decembra 2017. godine da prebace matične podatke u elektronski oblik.

Ministar je precizirao da je država od 1. juna 2017. godine zahvaljujući e-ZUP sistemu uštedela 15.000 dokumenata.

"Centralni registar je revolucionarna stvar koje se već sprovodi u delo, a 93 odsto opštinskih uprava je obavilo posao", istakao je Ružić.

On je napomenuo da uvođenjem dokumenata u Centralni registar, građani izbegavaju čekanje u redovima i šalterima ali se i manje troši novac i vreme. "To je pokazatelj koliko je važno da se krene u reforme, jer, nema nazad", istakao je Ružić.

Ministar je najavio da će se uskoro na javnoj raspravi naći i Zakon o elektronskoj upravi. "Na takvim zakonima počiva profesionalna optimizovana javna uprava u kojoj se vrednuje rad i vlada red i koji je servis građanima i privredi", rekao je Ružić.

Takođe, ministar je naveo da se radi na "em" upravi. "'Em' uprava se takođe radi, i ono što je premijerka navela u svom ekspozeu je da pečate pošaljemo u istoriju"', ukazao je Ružić.

On je dodao da će se Zakonom o e-upravi sistematičnije urediti oblast državne uprave te otvoriti mogućnost da Srbija zaista uđe u korak sa svetom i vremenom.

Izvor: Vebsajt B92, 08.09.2017.
Naslov: Redakcija