Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NARODNA SKUPŠTINA RS: 10. SEPTEMBRA 2015. GODINE ODRżANA SEDNICA ODBORA ZA ODBRANU I UNUTRAšNJE POSLOVE - OBAVLJENO JAVNO SLUšANJE O SAJBER BEZBEDNOSTI U REPUBLICI SRBIJI


Odbor za odbranu i unutrašnje poslove održao je 10. septembra u Narodnoj skupštini Repubblike Srbije Javno slušanje na temu "Sajber bezbednost u Republici Srbiji".

Marija Obradović, predsednica Odbora navela je da se sajber prostor doživljava kao prostor koji obuhvata internet, telekomunikacione mreže, kompjuterske sisteme, međutim sajber prostor je i društveni fenomen, koji obuhvata ljude koji na različite načine utiču na ove tehničke sisteme, kao i na ogromne količine podataka koji se u toj interakciji generišu.

" Internet postaje dominantan način informisanja, a sve rasprostranjenije je korišćenje on-line usluga državne uprave i banaka. Ono što je manje vidljivo građanima, a značajno utiče na sve nas, jeste to što od interneta zavisi i rad sve većeg broja fabrika koje nam pružaju usluge od kojih zavisi naš svakodnevni život. Moramo da uzmemo u obzir i rizike koje sajber prostor sa sobom nosi, što podrazumeva i instituciolane preduslove za efikasne odgovore na njih", dodala je Obradović.

Ona je podsetila da su građani i privreda svakodnevno meta sajber napada,a da mnogi nisu ni svesni da njima mogu biti oštećene mnoge mreže, kao što je energetski sistem, fiksna i mobilna telefonija, finansijski sektor ili administrativno-elektronski sistem. Ovakvi napadi u sajber prostoru su novi izazovi za bezbednosne strukture, te je obaveza Narodne skupštine i Odbora za odbranu i unutrašnje poslove da ukažu na značaj sistemskog pristupa ovom izazovu, a svrha današnjeg javnog slušanja je i da se prepoznaju iskustva svih relevantnih činilaca u društvu, kako bi se oblikovao strateški i politički okvir za sajber bezbednost, posebno imajući u vidu da Srbija nije početnik u ovoj oblasti, zaključila je Obradović.

U okviru prve sesije javnog slušanja razgovaralo se o ključnim rizicima sajber prostora za bezbednost države, ekonomije i pojedinaca, o mapiranju rizika, napadača i ciljeva sajber napada, o neophodnosti višepartnerskog modela u izgradnji strateškog pristupa sajber bezbednosti i o izazovima za demokratsko upravljanje u oblasti sajber bezbednosti.

Gorazd Božič, direktor nacionalnog centra za brzo reagovanje na sajber incidente u Sloveniji i član UO Evropske agencije za bezbednost mreža i podataka upoznao je učesnike javnog slušanja sa mapiranjem rizika, napadačima i ciljevima sajber napada, sa posebnim osvrtom na način kako se sa ovim rizicima suočavaju organizacije u Sloveniji i EU. An-Mari Buzatu (Anne-Marie Buzatu), zamenica direktora operacija DICAF-a osvrnula se u svom izlaganju na izazove u demokratskom upravljanju sajber bezbednošću i na ulogu nacionalnih parlamenata, pa i Narodne skupštine i njenih relevantnih odbora, kada je sajber bezbednost u pitanju. Posebno je naglasila važnost kontrolne uloge Narodne skupštine i istakla da je potrebno obrazovati poseban odbor koji bi se bavio sajber bezbednošću, uz aktivnu saradnju sa privatnim i nevladinim sektorom. Sava Savić, pomoćnik ministra trgovine, turizma i telekomunikacija upoznao je učesnike javnog slušanja sa informacionom bezbednošću u Srbiji.

O stanju sajber bezbednosti u Srbiji govorilo se na drugoj sesiji javnog slušanja, a predstavljen je pravni i institucionalni okvir za obezbeđivanje sajber bezbednosti u Srbiji, politike i strategije od značaja za ovu oblast, kao i aktivnosti pojedinih državnih organa.

Na ove teme govorili su Goran Matić, direktor Kancelarije Saveta za nacionalnu bezbednost i zaštitu tajnih podataka, Branko Stamenković, posebni tužilac za visokotehnološki kriminal, Slobodan Nedeljković, pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i Dragan Mladenović iz Uprave za telekomunikacije i informatiku Vojske Srbije.

Treća sesija javnog slušanja odgovorila je na pitanja zašto i kako dalje. O značaju sajber bezbednosti za razvoj zemlje, privredu i privatni sektor i o mogućim modelima za prevazilaženje trenutnih izazova govorili su Arto Rati (Arto Rӓty), stalni sekretar Ministarstva odbrane Finske, Milan Nikolić, direktor korporativne bezbednosti Telenor Srbija i Crne Gora i Vladimir Radunović, direktor programa sajber bezbednosti i e-diplomatije Diplo Centra i Diplo Foundation.

Cilj javog slušnja bio je da se učesnici informišu o specifičnostima pretnji po sajber bezbednost u Srbiji, kao i o značaju sajber bezbednosti za ukupnu bezbednost u zemlji. Zatim, da se razmotre politike i napori Vlade u obezbeđivanju sajber bezbednosti za privredu i sve građane, ali i da se razmotri moguća uloga Narodne skupštine u razvoju politika u ovoj oblasti.

Zaključujući javno slušanje predsednica Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Marija Obradović istakla je da su javno slušanje obeležile iste ključne reči, isti zaključci i slanje istih poruka, kao i da nije bilo disonantnih tonova, bez obzira na zemlju ili sektor iz kojih dolaze govornici. "Sve ovo mi kao parlamentarcu daje pozitivan vetar u leđa da mogu da računam na sve sektore da će dati podršku parlamentarcima kod usvajanja zakona koji regulišz ovu oblast", zaključila je predsednica Obradović.

Javno slušanje organizovano je uz podršku Ženevskog centra za demokratsku kontrolu oružanih snaga (DICAF).

Izvor: Press služba Skupštine Srbije, 10.09.2015.