Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODREDBA U ZAKONU O JAVNOM BELEŽNIŠTVU I ZAKONU O PROMETU NEPOKRETNOSTIMA KOJOM SU JAVNI BELEŽNICI JEDINI OVLAŠĆENI ZA ZAKLJUČENJE UGOVORA O PROMETU NEPOKRETNOSTI JE U SUPROTNOSTI SA ČLANOM 67. USTAVA RS


Shodno Odluci o strajku, advokati iz Beograda, neće dolaziti na suđenja, istrage, saslušanja u policiji ili tužilaštvu u slučajevima gde je po zakonu neophodno prisustvo branioca, niti će obavljati druge poslove, sem onih koji su vezani za rokove kao što je pisanje žalbi, ili vanrednih pravnih lekova.

Advokati mogu da se pojave na sednicama po žalbama koje se održavaju u apelacionim sudovima, kako ne bi oštetili svoje klijente, jer po zakonu, sednice mogu da se održe i bez njihovog prisustva.

Ministarstvo pravde pozvalo je sinoć beogradske advokate da ne stupaju u štrajk, kako ne bi doveli do narušavanja rada pravosuđa, od čega bi posledice trpeli i sami advokati i građani Srbije.

Advokati koji paušalno plaćaju porez su nezadovoljni višestrukim povećanjem poreskih obaveza i traže od Ministarstva finansija da stavi van snage poreska rešenja kojima su im nameti ove godine, kako tvrde, povećani za 40 odsto, a u nekim slučajevima i od 100 do 300 odsto. Advokati traže da porez plaćaju po rešenjima za 2013. godinu.

 Advokatura u glavnom gradu štrajkovala je 15 dana početkom leta zbog nezadovoljstva povećanjem poreskih obaveza 18. juna do 2. jula kada je su se ministar pravde i bivši ministar finansija Nikola Selaković i Lazar Krstić dogovorili sa predstavnicima Advokatske komore Beograda da se prekine štrajk kao i da se oformi komisija koja će do septembra definisati rešenja za izlazak iz te situacije.

Međutim ubrzo po tom dogovoru Krstić je podneo ostavku a ljudi koji su bili zaduženi za rešavanje problema otišli su sa njim, tako da se problemi advokata nisu rešeni.

Razlog nezadovoljstva advokature je i odredba u Zakonu o javnom beležništvu i Zakonu o prometu nepokretnostima kojom su javni beležnici jedini ovlašćeni za zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti, što je u suprotnosti sa članom 67. Ustava Srbije.

  • Advokati su zato podneli inicijativu Ustavnom sudu Srbije radi utvrđivanja neustavnosti i nezakonitosti tih odredbi.

Prema stavu beogradske advokature, zaključenje ugovora o prometu nepokretnosti , predstavlja vid pružanja pravne pomoći, a koju prema Ustavu pruža advokatura, dok su notari ovlašćeni za pružanje usluga što, kako tvrde, nije pravna pomoć.

To izaziva nezadovoljstvo advokata, jer ima reperkusije i na materijalno stanje advokature koja je već u teškoj situaciji zbog pomenutih poreskih nameta.

Advokati iz cele Srbije pridružili su se krajem juna beogradskim advokatima štrajkom od svega tri dana sa istim zahtevom - da se stave van snage nova poreska rešenja za paušalno plaćanje poreza u advokaturi koja su uvedena Uredbom ministarstva finansija, odnosno da se poreske obaveze vrate na stanje iz prošle godine.

Ministarstvo pravde ponovo je pozvalo beogradske advokate da obustave štrajk, kako bi sprečili nastanak štete za državu, za sebe a najviše za stranke.

Državni sekretar Ministarstva pravde Biljana Pavlović apelovala je na advokate da prekinu obustavu rada u skladu sa, kako je rekla, dogovorom Ministarstva pravde i predstavnicima Advokatske komore Srbije koji je postignut pre desetak dana, a koji se tiče drugačijeg oporezivanja advokata.

"Postignut je dogovor i formirana je radna grupa koja je sačinjena od predstavnika ministarstava finansija i pravde i advokata iz advokatskih komora Srbije i Beograda", navela je Pavlović.

Prema njenim rečima, radna grupa će nastaviti da radi sredinom sledeće nedelje bez ili sa beogradskih advokata, a to zavisi od njih.

"Ako žele da odlučuju o načinu i visini oporezivanja u vezi sa čim je i njihov zahtev i zbog čega su prekinuli sa radom Ministarstvo pravde ih još jednom poziva da obustave štrajk i od sutra počnu sa radom, kako bi sprečili nastanak štete koji trpi i država i oni sami a najviše stranke koje su već imale zakazana ročišta pred sudom", naglasila je Pavlović.

Izvor: