Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDSEDNIK ADVOKATSKE KOMORE BEOGRADA: SVE ODLUKE O POVEćANJU POREZA SU DONETE UREDBOM VLADE, A NE ZAKONOM, I TA UREDBA JE U SUPROTNOSTI SA ZAKONOM. ZATO SMO PODNELI ZAHTEV ZA OCENU USTAVNOSTI I ZAKONITOSTI TE UREDBE


"Ne zna se koliko će trajati štrajk advokata u Beogradu. Sve zavisi od dobre volje ministarstava pravde i finansija, mi imamo dobru volju da razgovaramo. Ako nema dobrih namera, već da se razgovara da bi se razgovaralo, i da se daju polovična rešenja, onda neće biti rezultata. Razgovarao sam sa državnom sekretarkom Biljanom Pavlović i ni u jednom momentu niko nikome nije ništa obećao. Niti ona meni da će biti razgovora, niti ja njoj da neće biti štrajka. Dakle u saopštenju Ministarstva pravde je izneta laž da smo postigli nekakav dogovor", rekao je predsednik Advokatske komore Beograda Slobodan Šoškić u emisiji "Jedan na jedan" Radio-televizije Vojvodine.

Kako je dodao, da bi eventualni i pregovori počeli, čeka se povratak državnog sekretara Ministarstva finansija sa službenog puta. Međutim, naveo je Šoškić, advokatima je to ličilo na kupovinu vremena, te su odlučili da odmah stupe u štrajk.

"Mi smo verovali da će se dogoditi ono što su ministarstva obećavala, pre svega ministar pravde Nikola Selaković, a to je da će se formirati radna grupa koja će za 15 dana sve da reši. Ali prošlo je tih dve nedelje, a nije se dogodilo ništa. Čini mi se da se išlo na to da se stvar otegne kako bi u Ministarstvu finansija videli šta može da se uradi kada je reč o eventualnom smanjenju paušalnog poreza za advokate", rekao je Šoškić.

Upitan kako komentariše činjenicu da štrajkuju samo beogradski advokati, a ne i ostali u Srbiji, Šoškić je odgovorio:

"Ne mogu da odgovorim zašto advokati iz ostalih delova Srbije nisu u štrajku, ali mogu da kažem da sam od mnogih dobio brojna pisma podrške. Ali organizacija delovanja Advokatske komore Srbije je veoma čudna. Mislim da se drže veoma oportunistički i da više brinu o tome da li će se zameriti nekome ili ne, a ne o onome što je neophodno za egzistenciju".

Šoškić je dodao da beogradski advokati nemaju ekskluzivno pravo da vode ovu priču, ali moraju da se bore ili da se ispišu iz advokature.

"Nemaju svi advokati dobru i bogatu klijentelu. Dosta je onih koji žive na ivici egzistencije. U narodu preovladava mišljenje da su advokati uvek bili bogati. Pa nije tako, nisu baš svi dobrostojeći. Advokatski posao je težak i intelektualan i ne donosi veliku zaradu, pogotovo ne u nesrećnoj zemlji kao što je Srbija", istakao je Šoškić.

Dodao je da je AKB raspoložena da razgovara, te da će biti u novoj radnoj grupi ako bude formirana. Cilj je, kako je rekao, da se porezi vrate na nivo od prošle godine.

"Sve ove odluke o povećanju poreza su donete Uredbom Vlade, a ne zakonom, i ta Uredba je u suprotnosti sa zakonom. Zato smo podneli zahtev za ocenu ustavnosti i zakonitosti te uredbe", kaže Šoškić.

Dodaje da tamo gde se krše Ustav i zakoni, nema uslova za vladavinu prava. Od takve države, dodao je, nema nikakve demokratije.

"Ni društvo sudija neće da ulazi u ovakve borbe, smatrajući da smo mi svojevrsni buldožer koji može i treba da pokrene ovakve stvari. ", rekao je Šoškić.

On je dodao da se čeka odluka drugih advokata u Srbiji da li će se priključiti štrajku ili ne. Ipak, u svakom slučaju beogradski advokati će štrajkovati dok god se ne nađe rešenje.

"Imam utisak da će se nešto ubrzo svakako desiti i da se sada država presabira kako bi videli šta bi mogli da nam ponude", rekao je Šoškić.

Izvor: