Zastava Bosne i Hercegovine

NACRT ZAKONA O INFORMACIONOJ BEZBEDNOSTI: Osniva se Kancelarija za informacionu bezbednost. Operatori su podeljeni u prioritetne ili u važne, u zavisnosti od učestalosti testiranja njihovih zaštitnih sistema


Srbija bi uskoro trebalo da dobije novi Zakon o informacionoj bezbednosti i bolju zaštitu podataka građana i privrede. Izmene zakona neophodne su zbog nove direktive Evropske unije u ovoj oblasti, a rok za usklađivanje je oktobar 2024. godine.

Jelena Mićić iz Nacionalne alijanse za lokalni i ekonomski razvoj kaže da je postojeći Zakon bio usklađen sa direktivama EU, ali je Unija u međuvremenu promenila zakon.

- Evropska unija je unapredila svoj regulatorni okvir u ovoj oblasti, tako da su donete nove direktive: NIS2 direktiva i akt o sajber bezbednosti. U procesu pristupanja Evropskoj Uniji Srbija je dužna da prati te trendove u oblasti informacione bezbednosti.

Posle rešenja koje je dao postojeći Zakon o informacionoj bezbednosti, zatim brojne preporuke stručne javnosti, došli smo do toga da je potrebno da donesemo novi zakon o informacionoj bezbednosti koji će biti usklađen sa NIS2 direktivom i aktom o sajber bezbednosti, ističe Mićićeva, naglašavajući da se razmišljalo o izmeni i dopuni postojećeg zakona, ali se od toga odustalo.

- Zbog krupnih promena i velikih, da kažemo, unapređenja u ovoj oblasti preko 50 članova bi bilo izmenjeno, tako da iz tog razloga je na kraju doneta odluka da se radi novi zakon - kaže Mićićeva.

Operatori su podeljeni u prioritetne ili u važne, u zavisnosti od učestalosti testiranja njihovih zaštitnih sistema, ističe Mićićeva.

- Kada govorimo o prioritetnim, to su oni, da kažemo, pravni subjekti koji su registrovani da obavljaju delatnosti u oblasti, recimo, energetike, saobraćaja, bankarstva. A kada govorimo o važnim, oni koji spadaju u grupu važnijih operatora IKT sistema i oni su možda malo manjeg stepena važnosti za društvo - rekla je Mićićeva.

Kancelarija za informacionu bezbednost formira se u skladu sa aktom o sajberne bezbednosti, kaže Mićićeva.

- Ona će izvršiti objedinjavanje nacionalnog CERTA koji se trenutno nalazi u Ratel-u i nadležnosti CERTA za organe vlasti koje se sada nalaze u Kancelariji za IT. Tako da, sada će se te nadležnosti objediniti. Kancelarija za informacionu bezbednost obavljaće i koordinaciju na nacionalnom nivou.

Predviđene su i dve javne rasprave o Nacrtu zakona o informacionoj bezbednosti, u Beogradu 18. avgusta i u Kragujevcu 21. avgusta. Zainteresovane strane mogu da prisustvuju i da daju svoje komentare na postojeći nacrt.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt eKapija, 09.08.2023.
Naslov: Redakcija