Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

UREDBA O OGRANIČENJU VISINE CENA PELETA: Maksimalna maloprodajna cena peleta ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima. Propisane su novčane kazne od 100.000 do dva miliona dinara za prekršaj pravnog lica i mogućnost zabrane vršenja određene delatnosti od šest meseci do godinu dana


Cena peleta od drveta u trgovini na malo u naredna tri meseca ne sme prelaziti 38.000 dinara po toni u svim pakovanjima, odlučila je Vlada Republike Srbije.

Vlada je donela Uredbu o ograničenju visine cene peleta ("Sl. glasnik RS", br. 87/2022 – dalje: Uredba), kako bi sprečila poremećaje na tržištu koji mogu ugroziti energetsku bezbednost zemlje. Uredba je stupila na snagu i važi do 3. novembra 2022. godine.

Pod peletom od drveta podrazumevaju se sporedni proizvodi kao što su strugotina, piljevina ili iverje, industrije mehaničke prerade drveta, industrije nameštaja ili drugih delatnosti obrade drveta, koji su aglomerisani ili direktno pod pritiskom ili dodavanjem vezivnog sredstva sa udelom u masi ne većim od 3 odsto. Taj pelet je cilindričnog oblika, prečnika ne preko 25 mm i dužine ne preko 100 mm, piše u Uredbi.

Proizvođači i trgovci ne smeju da na tržište Srbije isporučuju manje količine od prosečnih u poslednjih 12 meseci, propisano je Uredbom.

Takođe, naglašava se da na maksimalnu maloprodaju cenu peleta nije dozvoljeno obračunavati druge naknade ili troškove koji nisu propisani ovom Uredbom ili drugim posebnim propisima.

Propisane su i novčane kazne od 100.000 do dva miliona za prekršaj pravnog lica i mogućnost zabrane vršenja određene delatnosti od šest meseci do godinu dana.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.

Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, Nevena Petaković, 05.08.2022.
Naslov: Redakcija