Zastava Bosne i Hercegovine

NOVE BANKARSKE TARIFE: Povećane cene za održavanje računa i korišćenja bankomata, dok su neke banke uvele i proviziju na onlajn plaćanja i isplatu gotovine


Poslednjih meseci povećane su cene bankarskih tarifa za održavanje računa i korišćenja bankomata, dok su neke banke uvele i proviziju na onlajn plaćanja i isplatu gotovine.

O ovim promenama klijenti su bili unapred obavešteni, ali su neke građane ipak iznenadili uslovi po kojima moraju da izmire sva dugovanja prema banci u periodu od najčešće dva meseca ukoliko ne prihvate nove izmene ugovora.

Građani koji ne žele da prihvate nove uslove, a imaju kredite, pitaju se moraju li u roku od dva meseca da otplate i kompletna dugovanja. Generalni sekretar Udruženja banaka Srbije Vladimir Vasić kaže da je klijent koji ne želi da prihvati izmene novog ugovora i namerava da prekine saradnju sa bankom, u obavezi da izmiri sve svoje dospele i nedospele obaveze vezane za tekući račun.

"Uobičajeno je da klijent ima rok da se izjasni, najčešće 2 meseca, pre predloženog dana početka primene novih uslova", rekao je Vasić.

Predsednik Udruženja potrošača "Efektiva" Dejan Gavrilović napominje da se nove tarife odnose na platne usluge, a ne na kreditnu obavezu dužnika koja je regulisana ugovorom o kreditu.

On, međutim, upozorava da tu postoji drugi problem u situaciji kada su klijenti ugovorom faktički vezani za određenu banku.

"Ako NBS ne bude reagovala, problem će nastati ako banka bude prisilno zadržavala građane u ugovorima koji im ne odgovaraju (dobili su kredit a moraju da primaju platu preko te banke koja povećava održavanje računa) pa je moguć talas novih tužbi", izjavio je Gavrilović.

Gavrilović objašnjava da klijenti u bilo kom trenutku mogu da raskinu ugovor s bankom i da to ne mora da bude u roku od 30 dana ili dva meseca.

Postojeće bankarske provizije poskupele su od 15 do 60 odsto, a u nekim bankama uvedene su i nove.

U pojedinim bankama tako vođenje dinarskih računa košta 190 dinara, u nekima SMS obaveštenja umesto 70 sada koštaju 100 dinara, dok je za oko 200 dinara skuplja i usluga zamene kartice ako je ukradena ili izgubljena.

Onlajn plaćanje, koje je bilo besplatno, u nekim bankama sad se naplaćuje 20 dinara, dok je u nekima uvedena i naknada za upit stanja na bankomatu uz pomoć kreditne kartice od 40 dinara.

Izvor: Vebsajt RTV, 06.08.2021.
Naslov: Redakcija