Zastava Bosne i Hercegovine

NEOPHODNO DONOŠENJE NOVOG ZAKONA O KULTURI


Zakon o izmenama Zakona o kulturi ("Sl. glasnik RS", br. 78/2021), kojim sam pokušala da ispravim jedan loš zakon, usvojen je, ali moja slobodna procena je da je sve unutar njega kontroverzno i teško ćemo izmenama nešto ispraviti, rekla je ministarka kulture i informisanja Maja Gojković. Ona ističe da zato ne bi zakon više menjala izmenama i dopunama, već će prionuti na posao da se donese dobar, novi zakon o kulturi ukoliko bude i dalje vodila taj resor.

Ona je naglasila da joj je zadovoljstvo što je uspela sa predsednicom vlade i predsednikom države da za ovu godinu budžet za ministarstvo veći nego ranije.

"Bitno je bilo da taj iznos pređe čuvenih jedna odsto. Dakle, 1,1 odsto, a meni je još važnije na šta se troši taj novac, u tome je suština. Nadam se da ćemo i narednih godina imati uvećanje budžeta", dodaje Gojković.

Kada je reč o Sajmu knjiga, ministarka naglašava da nije sigurna da će se održati u oktobru.

"Podržala sam argumente izdavača da Sajam bude u oktobru umesto u septembru, ali nisam sigurna da će to biti moguće. Voljni smo da pomognemo izdavačima kada oni sami budu definisali šta i kad žele. Ministarstvo kulture preko konkursa pomaže svaku vrstu izdavaštva, imamo otkupe knjiga, kapitalnih izdanja, prevode. Imamo različite vrste konkursa, na kojima niko nikada do kraja nije bio zadovoljan. Pomirila sam se s tim. Menjamo i komisije koje odlučuju o dodeli sredstava ne bi li našli najbolji model", ukazala je Gojković.

Ministarka navodi da je njena namera da Srbija dobije novi Nacionalni savet za kulturu, izazvala brojne reakcije i kritike, ali je istakla "neka me i kritikuju, ali hajde prvo da dobijemo taj savet".

Gojković je rekla da se Zakon o kulturnom nasleđu završava, Zakon o audio-vizuelnoj delatnosti takođe, a uskoro će početi da se radi i na Zakonu o pozorištu.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.08.2021.
Naslov: Redakcija