Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

HRVATSKA UKINULA PRAVILNIK O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Naknada vraćena sa 270 na 12,6 evra


Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske izmenilo je Pravilnik o inspekcijskom nadzoru i kontroli usklađenosti voća i povrća s tržišnim standardima, i vratila naknadu sa 270 na 12,6 evra za svaku pojedinu vrstu voća i povrća u okviru jedne kontrole koje sprovode poljoprivredna i fitosanitarna inspekcija

Do promene pravilnika došlo je nakon žestokih reakcija susednih zemalja pogođenih hrvatskim merama, zbog čega je premijer Andrej Plenković naložio izmenu tih propisa.

U saopštenju hrvatskog Ministarstva poljoprivrede navodi se da je sa susednim državama dogovoreno da od sutra nema trgovinskih blokada na granicama.

Takođe, u saradnji sa susednim državama Ministarstvo poljoprivrede Hrvatske analiziraće cene naknada inspekcijskog nadzora u okruženju kako bi se osigurala zaštita potrošača i konkurentan položaj poljoprivrednika na način koji neće ometati trgovinsku razmenu.

Ministarstvo očekuje da se u kratkom roku organizuje sastanak na temu korištenja agrohemijskih sredstava koja nemaju odobrenje za upotrebu u Europskoj uniji, kako bi se poljoprivredni proizvođači iz susednih zemalja što kvalitetnije i brže prilagodili EU pravilima.

"Zaštita potrošača će i nadalje biti prvi prioritet Ministarstva poljoprivrede, a inspekcijski nadzor voća i povrća sprovodiće se istim intenzitetom. Svaka pošiljka voća i povrća koja se uvozi u Hrvatsku mora i dalje biti u skladu s opštim tržišnim standardima", navodi se u saopštenju.

Ministarstvo poljoprivrede je najavilo će, kao i do sada, intenzivno raditi na merama osiguranja kvalitetne i zdravstveno ispravne hrane koja se prodaje u radnjama u Hrvatskoj.

Pravilnik će biti objavljen u petak, 11. avgusta

Izvor: Blic, 10.08.2017.
Naslov: Redakcija