Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

SINDIKATI I POSLODAVCI SAGLASNI DA MINIMALNU CENU RADA TREBA KORIGOVATI: RAZMIMOILAžENJA U TOME KOLIKO POVEćANJE TREBA DA BUDE


Predstavnici sindikata i poslodavaca intenzivno razgovaraju ovih dana o visini minimalca, koji se nije menjao već dve godine, a obe strane, kao i predstavnici Vlade, slažu se da su se stekli uslovi za povećanje.

Sindikati traže da cena rada ubuduće iznosi 140 dinara po satu, a i poslodavci dele mišljenje da bi ona trebalo da se koriguje za nekoliko procenata, ali ne preciziraju za koliko.

Sekretar veća Saveza samostalnih sindikata Srbije Zoran Mihajlović kaže da radnici u Srbiji nikako ne mogu biti zadvoljni sadašnjom cenom rada koja iznosi 121 dinar po satu.

Procene sindikata pokazuju da u Srbiji oko 300.000-350.000 radnika prima minimalac.

Najveći broj ih je u trgovini-prodavnicma, buticima, kafićima, ali i građevinarstvu, ukazuje sindikat.

"U realnom sektoru najviše ljudi je na minimalcu, a što se tiče javnog sektora nemamo tačne podatke, ali ih je u svakom slučaju manje. Na minimalcu su uglavnom zaposlenih u školstvu i zdravstvu koji rade na održavanju higijene, odnosno čišćenju ustanova...", objasnio je Mihajlović.

On smatra da bi trebalo bi da se izvrši korekcija cene jer su, kaže, svi parametri koje predviđa zakon i drugi pokazatelji, potrošačka korpa na strani toga da minimalac mora ići na gore.

Mihajlović je dodao da se od početka avgusta sa predstavnicima poslodavaca razgovara o tome, a će nastojati da postignu dogovor i da za sada "ide u dobrom smeru".

"I poslodavci su svesni da minimalna zarada treba da se koriguje ali najverovatnije ne delimo iste stavove kad je u pitanju iznos", rekao je on.

On je naveo da se nakon formiranje vlade očekuje i sastanak na kome bi se detaljnije razgovaralo o tome i kako bi se minimalna cena rada korigovala u zakonskom roku, odnosno u septembru i podseća da je minimalna mesečna zarada sada oko 21.000 i ako bi se minimalac povećao na 140 dinara, ona bi iznosila nešto više od 24.000 dinara.

Predsednik Unije poslodavaca Srbije Nebojša Atanacković rekao je da se ne može ignorisati činjenica da minimalac nije korigovan već dve godine i da minimalna zarada treba da raste imaći u vidu inflaciju i još neke druge parametre.

Atanacković je, međutim, rekao da poslodavci mogu pristati na povećanje od nekoliko procenata, ne navodeći tačno koliko bi to bilo.

"Dobra volja za povećanje postoji ali treba imati u vidu da ni nama nije lako, odnosno da su nameti privredi sve veći", rekao je Atanacković.

U septembru prošle godine Vlada je donela odluku da minimalna cena rada po radnom casu za 2016. godinu ostane 121 dinar.

Sindikati su tada tražili da se cena rada po radnom satu poveća na 143,5 dinara, dok su predstavnici poslodavaca i Vlade Srbije bili protiv.

Poslednji put, pre toga, visina minimalca je promenjena u septembru 2014. godine, i tada je odluceno da ona za 2015. godinu po radnom satu iznosi 121 dinar.

Prethodno se cena rada nije menjala od 2012. godine i iznosila je 115 dinara.

Izvor: Tanjug, 10.08.2016.
Naslov: Redakcija