Zastava Bosne i Hercegovine

OD OKTOBRA JEFTINIJA I BRŽA NOSTRIFIKACIJA DIPLOMA


Nostrifikacijama diploma, koje koštaju i po nekoliko hiljada evra i traju godinu ili dve, uskoro dolazi kraj! Ovaj problem, jedan od najspornijih u srpskom obrazovanju, biće rešen sa početkom nove školske godine. U toku su poslednje pripreme u ENIK/NARIK centru, koji će najkasnije od prvog oktobra početi da prima diplome sa stranih univerziteta i bavi se njihovim priznavanjem.

Ovaj centar, u okviru Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, osnovan je zahvaljujući izmenama Zakona o visokom obrazovanju. Počeo je da radi još u martu, a sa priznavanjem fakultetskih diploma počeće od oktobra. Još se ne zna koliko će tačno da košta priznavanje, ali će zasigurno biti daleko jeftinija i trajaće najduže 90 dana.

- U toku je izrada pravilnika kojima će biti predviđeni i cenovnici. Ali cene će, svakako, biti daleko niže nego dok su isprave nostrifikovane na univerzitetima - kaže za "Novosti" dr Zorana Lužanin, državni sekretar Ministarstva prosvete. - Procedura će biti najsloženija na početku, dok fakulteti ne prođu prvi put proceduru. Najduže će čekati oni koji prvi donesu diplomu nekog fakulteta. Oni koji dođu posle, moći će da dobiju uverenje za nekoliko dana.

Naša sagovornica kaže da će te prve nostrifikacije objektivno najviše koštati, jer će morati da se formiraju komisije koje će procenjivati studijski program i kompetencije stečene na određenom fakultetu. Za sve naredne sa istog fakulteta, procedura će biti jednostavna. A da se ne bi dogodilo da prvi koji dođe plaća više od svih ostalih, napominje Lužanin, naći će se srednja cena koja će važiti za sve.

Konferencija univerziteta Srbije (KONUS) već je odredila listu ocenjivača, a sa te liste ministar će za svaku oblast birati po tri člana.

- Ideja je da u svakoj komisiji budu ljudi sa različitih univerziteta - objašnjava Lužanin. - Ne bi smelo da se, kao do sada, primenjuju različiti kriterijumi. Tako se dešavalo da neko zahteva nostrifikaciju strane diplome pravnog fakulteta na Univerzitetu u Novom Sadu, gde mu traže da dodatno položi šest ispita. Onda isti čovek dođe u Beograd, gde mu diplomu priznaju bez dodatnih ispita.

Naša sagovornica kaže da će u ENIK/NARIK centru Ministarstva prosvete biti nostrifikacija samo diploma potrebnih za zapošljavanje. Ako neko dođe sa fakultetskom ispravom, a želi da u Srbiji nastavi master ili doktorske studije, to će se i dalje raditi na fakultetima. A centar za nostrifikaciju zadužen je i za proveru verodostojnosti srednjoškolskih diploma stečenih u inostranstvu.

U bazu podataka, kao osnova, biće unete diplome fakulteta proverenih u poslednjih godinu dana na četiri najveća državna univerziteta. Naša sagovornica objašnjava da nema razloga da ne veruju skorašnjim procenama kolega sa fakulteta.

Izvor: Večernje novosti, 10.08.2015.