Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

DO KRAJA 2014. GODINE OČEKUJE SE USVAJANJE ZAKONA O BESPLATNOJ PRAVNOJ POMOĆI, ZAŠTITI UZBUNJIVAČA I O ZAŠTITI PRAVA NA SUĐENJE U RAZUMNOM ROKU


Ministar pravde u Vladi Republike Srbije Nikola Selaković izjavio je da bi Skupština Srbije uskoro trebalo da usvoji set zakona koji će građanima obezbediti bržu, kvalitetniju i dostupniju pravnu zaštitu.

Selaković je u intervjuu za agenciju Beta istakao da se do kraja godine očekuje usvajanje Zakona o besplatnoj pravnoj pomoći, zaštiti uzbunjivača i o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku.

On je objasnio da Zakon o besplatnoj pravnoj pomoći podrazumeva da građani koji su teškog materijalnog stanja i ne mogu sebi da omoguće vođenje nekog sudskog postupka ostvaraju pravo na besplatnu pravnu pomoć, koja će im biti dostupna na svim nivoima lokalnih samouprava.

Ministar je naglasio da to zakonsko rešenje propisuje i refundaciju troškova državi ukoliko građanin dobije spor i naplati odštetni zahtev.

Prema njegovim rečima, pomenuti dokument će omogućiti da najugroženiji o trošku države dobiju pravne zastupnike i svu potrebnu pravnu pomoć.

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 10.8.2014.