Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO NOVI ZAKON O UDŽBENICIMA: NAJAVLJUJE SE SUZBIJANJE MONOPOLA U OBLASTI IZDAVAšTVA


Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srđan Verbić najavio je da će zakonskim rešenjima koje sprema ministarstvo biti uzdrmani monopoli izdavača, smanjen broj udžbenika koji đaci nose u školu, ali i da će završni ispit za osmake biti manje stresan.

Verbić je u intervjuu Tanjugu rekao i da nastavnike od septembra čeka manje birokratije i da je Ministarstvo prosvete planiralo da do kraja godine bude usvojeno nekoliko novih zakona - o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, zatim o osnovnom i srednjem obrazovanju, kao i zakona o udžbenicima.

Novim zakonom o udzbenicima, očekuje ministar, trebalo bi da u potpunosti bude promenjen način na koji se udžbenici koriste u školama, jer se do sada dešavalo da đačke knjige nakon završene školske godine ostanu netaknute, a on smatra da bi ubuduće morale biti sretstvo za samostalno učenje.

"Udžbenik je za učenika ne za nastavnike. Nastavnici treba da predaju u skladu sa programom, a udžbenik da bude sredstvo za samostalno učenje. Mislimo da će ovaj zakon to postaviti na svoje mesto", naglasio je Verbić.

Izvor: Tanjug, 10.8.2014.