Zastava Bosne i Hercegovine

KRIVIČNO ZAKONODAVSTVO I ZLOČIN IZ MRŽNJE


Krivično delo, ukoliko je motivisano mržnjom prema nekome samo zato što je drugačiji, predstavlja zločin iz mržnje. Iako zločin iz mržnje nije novina u praksi, u naše krivično zakonodavstvo uveden je tek 2012. godine.

  • Zločin iz mržnje uveden je kao posebna otežavajuća okolnost u slučajevima kada je neko krivično delo učinjeno iz mržnje zbog pripadnosti rasi i veroispovesti, nacionalne ili etničke pripadnosti, pola, seksualne orijentacije ili rodnog identiteta žrtve.

Jedan od slučajeva koji je YUCOM vodio, a koji predstavlja tipičan primer zločina iz mržnje jeste slučaj protiv S.S., koji je u gradskom autobusu u Novom Sadu najpre pesnicama, a potom i nožem, napao dvojicu braće, pretpostavljajući da su gej i da mu se jedan od njih „nabacuje“. Jednom od dvojice oštećenih, koje je YUCOM zastupao, nanete su teške telesne povrede. U izjavi koju je dao policiji, napadač je sam istakao motiv napada koji je zasnovan na homofobiji, da bi, prilikom iznošenja odbrane odstupio od ovog iskaza i istakao da je u trenutku napada bio pod dejstvom opijata.

Prilikom odmeravanja kazne, sud je kao otežavajuću okolnost cenio da je napad izvršen u punom autobusu gradskog prevoza, kao i da oštećeni svojim radnjama nisu izazvali izvršenje ovih krivičnih dela. Sud je odbacio navode odbrane da je okrivljeni bio pod dejstvom alkohola i psihoaktivnih supstanci, budući da se u potpunosti sećao događaja.

Činjenicu da je okrivljeni dela učinio zbog pretpostavljene seksualne orijentacije oštećenih, sud nije cenio kao otežavajuću okolnost, jer se napad desio pre uvođenja instituta zločina iz mržnje u sistem krivičnopravne zaštite. S. S. je osuđen na sedam godina zatvora - šest godina za pokušaj ubistva i jednu godinu za nasilničko ponašanje.

I pored unetih novina, u praksi ne postoji mnogo procesuiranih slučajeva krivičnih dela učinjenih iz mržnje, iako se ona svakodnevno dešavaju.

Takođe, sudovi nisu dovoljno senzibilisani za odredbe novog člana.

Državni organi i institucije, pre svega pravosuđe i policija moraju odlučno da se postave u odnosu na predrasude protiv određenih grupa, kako bi se efektivno kaznili postojeći zločini iz mržnje i sprečili novi.

Izvor: www.danas.rs