Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O OBRASCIMA U POSTUPKU OSTVARIVANJA PRAVA NA NOVČANU SOCIJALNU POMOĆ: Prihodi od sezonskog rada više ne utiču na ostvarivanje novčane socijalne pomoći


U martu ove godine Inicijativa A-11 uputila je apel za izmenu Pravilnika o obrascima u postupku ostvarivanja prava na novčanu socijalnu pomoć ("Sl. glasnik RS", br. 39/2011), koji nije bio usaglašen sa Zakonom o socijalnoj zaštiti ("Sl. glasnik RS", br. 24/2011 i 117/2022 - odluka US) i Zakonom o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima ("Sl. glasnik RS", br. 50/2018). Dva meseca nakon podnošenja apela, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja izmenio je taj Pravilnik. Ova promena, kako objašnjavaju u Inicijativi A-11, omogući će građanima koji žive ispod egzistencijalnog minimuma da putem radnog angažovanja obezbede sebi nešto pristojniji život, bez straha da će izgubiti prava koja su uslovljena njihovim siromaštvom.

Nova regulativa je pozitivan pomak ka većoj socijalnoj pravdi i pruža nadu da će se stanje ugroženih građana poboljšati. Ovom promenom su “prihodi od sezonskih i drugih poslova” koji su se prema starom obrascu obračunavali korisnicima sistema novčane socijalne pomoći, preformulisani u “prihode od sezonskih i drugih poslova osim prihoda od sezonskih poslova koji je ostvaren u skladu sa zakonom kojim se reguliše oblast sezonskih poslova” – navode iz Inicijative A-11.

Zakon o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima u određenim delatnostima, u narodu poznat kao zakon o sezoncima nedvosmisleno propisuje da ova vrsta prihoda nije od uticaja na novčanu socijalnu pomoć.

Zbog toga je ovim izmenama pravilnik konačno upodobljen zakonu kao višem pravnom aktu, pa prihodi od sezonskog rada više neće biti relevantni za ostvarivanje novčane socijalne pomoći, što do sada nije bio slučaj – napominju iz ove inicijative.

Inače, na ovu neusaglašenost pravilnika sa zakonom Inicijativa A-11 više puta je ukazivala centrima za socijalni rad, koji su zbog prihoda od sezonskih poslova korisnicima prekidali pravo na novčanu socijalnu pomoć. Zbog ignorisanja ovih obaveštenja početkom marta 2023. predstavnici ove inicijative su se obratili nadležnom ministarstvu apelom za izmenu Pravilnika.

Iako nismo dobili nikakav pisani odgovor na apel, raduje nas činjenica da je Pravilnik u međuvremenu izmenjen. Ova vest, iako nije objavljena već otkrivena, pomoći će da građani koji žive ispod egzistencijalnog minimuma povremenim radnim angažovanjem mogu sebi da obezbede koliko-toliko pristojniji život – navode iz Inicijative A-11.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Vebsajt Politika, Marija Brakočević, 07.07.2023.
Naslov: Redakcija