Zastava Bosne i Hercegovine

KOMISIJA ZA HARTIJE OD VREDNOSTI I AGENCIJA ZA OSIGURANJE DEPOZITA ZAKLJUČILE SPORAZUM O SARADNJI IZ OBLASTI ZAŠTITE MALIH INVESTITORA


Dana 05.07.2023. godine Komisija za hartije od vrednosti i Agencija za osiguranje depozita zaključile su Sporazum o saradnji i razmeni informacija i podataka u oblasti zaštite malih investitora.

U ime Agencije, Sporazum je potpisao dr Vladimir Medan, predsednik Odbora direktora, a u ime Komisije predsednik Marko Janković.

Zaključenjem Sporazuma dodatno će se unaprediti dugogodišnja uspešna saradnja dve institucije. Ujedno, stvoren je okvir za obezbeđenje primene odredbi novog Zakona o tržištu kapitala kroz efikasnu razmenu podataka i informacija i koordinaciju aktivnosti u cilju što efikasnije zaštite malih investitora.

Komisija za hartije od vrednosti reguliše, vrši nadzor i prati poslovanje učesnika na tržištu kapitala i obavlja druge poslove u skladu sa Zakonom o tržištu kapitala. Osim toga, vrši nadzor aktera na tržištu kapitala – berze, investicionih društava, depozitara, društava za upravljanje otvorenim investicionim fondovima s javnom ponudom, odnosno alternativnim investicionim fondovima, kao i samih fondova.

Agencija za osiguranje depozita, pored ostalog, radi obezbeđenja sredstava za zaštitu malih investitora, organizuje Fond za zaštitu investitora i upravlja njime u skladu sa odredbama Zakona o tržištu kapitala i Zakona o Agenciji za osiguranje depozita.


Izvor: Vebsajt Komisije za hartije od vrednosti, 06.07.2023.