Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O KOMUNALNOJ MILICIJI: Komunalna milicija može koristiti biber sprej, obavljati posao bez uniforme, pozivati građane na informativne razgovore, zaustavljati i pregledati vozila


Zakon koji će Komunalnu policiju transformisati u Komunalnu miliciju, njenim pripadnicima proširiti ovlašćenja, a opštinama i lokalnim samoupravama omogućiti zapošljavanje dodatnog broja ljudi usvojen je 8. jul 2019. godine.

Ono oko čega postoje razmirice jeste da li će Zakon o komunalnoj miliciji ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019 - dalje: Zakon) unaprediti komunalni red u zemlji ili ne.

Zakon o komunalnoj policiji ("Sl. glasnik RS", br. 51/2009), koji će sledeće nedelje postati suvišan, usvojen je 2009. godine i otvorio je lokalnim samoupravama mogućnost uvođenja komunalnih policija. Skupština Grada Beograda ovu mogućnost iskoristila je 2010. godine.

Promena naziva nije jedina novina koju predviđa novi Zakon. "Komunalci" će ubuduće imati nešto šira ovlašćenja nego što je to bio slučaj ranije. Konkretno, u asortiman sredstava primene sile dobiće i biber sprej, uvodi se mogućnost obavljanja posla van uniforme, pozivanja građana na informativne razgovore, kao i zaustavljanje i pregled vozila. Međutim, to što su novim Zakonom komunalni policajci po ovlašćenjima malo bliži ovim "regularnim", to ne znači da je pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova početi da ih u skorije vreme smatraju kolegama. Jedan policijski službenik je pod uslovom da ostane neimenovan pristao da razjasni animozitet koji policajci osećaju prema komunalnim policajcima.

- Mi njih vidimo kao i pripadnike obezbeđenja. Oni su završili nekakav kurs i sada misle da su policija. Policijska akademija traje četiri godine. Da bi se dobio posao u policiji, najpre se ide na obuku koja traje godinu dana. Potom se šest meseci ide na praksu, a zatim još šest meseci pripravničkog staža. Uzgred, kada se sve to prođe, sa policijskim službenikom je uvek stariji kolega. Potrebno je da prođe najmanje pet, šest godina pre nego što neko postane vođa patrole - kaže ovaj policajac. Upravo ta razlika u obuci, prema njegovim rečima, uzrok je zbog kojeg ima toliko nasilnih incidenata u kojima je uključena komunalna policija.

- Policajac tačno zna gde je granica i koju meru u kojim okolnostima sme da primeni. Starije kolege su umele da govore - postaješ policajac tek posle deset godina rada i barem jedne suspenzije zbog prekoračenja sile - navodi on.

Najvažnija, ipak, novina u Zakonu je što ukida ograničenje po kojem je grad mogao da zaposli jednog komunalnog policajca na 5.000 građana. Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić, je najavljivao da će, po donošenju Zakona, Grad narednih godina zaposliti još hiljadu komunalnih policajaca.

Izvor: Vebsajt Danas, V. Jeremić, 08.07.2019.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija