Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PREPORUKE U SLUČAJU KRAĐE ILI GUBITKA PLATNE KARTICE U INOSTRANSTVU


Izgubili ste karticu i time ostali bez novca na putovanju? Ukoliko ne znate šta dalje, ovi saveti će vam sigurno biti od koristi ukoliko do toga bude došlo.

Prijavite nestanak kartice

Primetili ste da vam nema kartice. Ponovo ste iznova pretražili vašu torbu i novčanik, ali nažalost ništa time niste postigli. Verovatno već sumnjate na gubitak ili krađu, prema tome morate imati u vidu broj kontakt centra banke koja vam je izdala karticu, jer su, u skladu sa regulativom Narodne banke Srbije, svi izdavaoci dužni da imaju korisnički servis koji je korisnicima kartica na raspolaganju 24 sata dnevno. Neophodno je da taj broj zapamtite i uvek imate kod sebe ukoliko do gubitka ili krađe dođe kako bi prijavili nestanak i blokirali vašu karticu. Nakon čega san je nije moguće izvršiti transakciju ili doći do potencijalne zloupotrebe.

Čuvajte PIN na bezbednom mestu

Savetujemo vam da PIN kartice ne nosite zajedno sa karticom. Najbolje ga naučite napamet ili zapišite i ostavite na neko bezbedno mesto. Tako ćete biti sigurni da neće doći do zloupotrebe, jer vaš PIN ne zna niko osim vas.

Dodatna kartica

Posedovanje posebne kartice na kojoj ćete imati manju svotu novca najbolje je moguće rešenje ukoliko često putujete. Kartica može biti vezana za poseban račun u banci sa koga ćete onlajn bankingom prebaciti samo onoliko novca koliko smatrate da vam je potrebno za taj dan. Čak postoji mogućnost da ukoliko na vreme primetite gubitak kartice ili vidite da vam je ukradena, možete sa tog računa sav novac preneti na drugi račun, a srećni nalazač kartice neće imati šta da potroši.

Više kartica raspodelite na različita mesta

Ukoliko posedujete više platnih kartica raspodelite ih na više različitih mesta. Jednu držite kod sebe u novčaniku dok druge možete sakriti negde u torbi.

Kod sebe uvek imajte keš

Iako platne i kreditne kartice već decenijama predstavljaju najatraktivniji instrument plaćanja u razvijenim tržišnim ekonomijama, nije na odmet da kod sebe uvek imate novac u kešu. Tako da i ukoliko se desi da do krađe ili gubitka dođe ne morate brinuti i o tome da ste potpuno ostali bez novca.

Izvor: Daljine.rs, 08.07.2019.
Naslov: Redakcija