Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

PRAVILNIK O BOJI I SASTAVNIM DELOVIMA UNIFORME SLUŽBENIKA OBEZBEĐENJA: Uniforma privatnog obezbeđenja ne sme da liči na one koje nose policija, Vojska Srbije, carina i drugi državni organi. Pravno lice i preduzetnik za privatno obezbeđenje, koji je svojim aktom utvrdio tamno-plavu boju uniforme službenika obezbeđenja, dužan je da se uskladi sa Pravilnikom najkasnije do 3. aprila 2021. godine


Boja i izgled uniforme privatnog obezbeđenja ne smeju da podsećaju na one koje nose policija, Vojska Srbije, carina i drugi državni organi, propisano je novim Pravilnikom o boji i sastavnim delovima uniforme službenika obezbeđenja ("Sl. glasnik RS", br. 49/2019 - dalje: Pravilnik).

Tako uniforma privatnog obezbeđenja ne sme da bude tamno-plave boje i na njoj ne smeju da stoje državna obeležja Republike Srbije.

Propisano je i da se logo na uniformama privatnog obezbeđenja mora razlikovati od obeležja pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova, Vojske Srbije, carine i drugih državnih organa koji nose uniformu.

Na uniformi privatnog obezbeđena ne smeju se nalaziti obeležja, odnosno natpisi koji nisu u skladu sa Pravilnikom, a naročito reči: policija, žandarmerija, milicija, vojska ili bilo koja druga reč, na srpskom ili drugom jeziku, koja može da navede na zaključak da se radi o pripadniku državnog organa.

Pravilnikom, koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović, propisano je da uniforma može biti letnja i zimska, a njeni delovi su košulja ili majica sa kragnom dugih ili kratkih rukava, pantalone ili suknja, jakna ili bluza, čarape, kaiš, plitke ili poluduboke cipele ili patike.

Delovi uniforme mogu da budu i kačket ili kapa, džemper, prsluk, šal, kravata, rukavice, jednodelni kombinezon, kišni mantil i čizme ili duboke patike.

Majica, košulja, kombinezon, jakna ili drugi gornji deo uniforme privatnog obezbeđenja mora da sadrži jasno uočljiv logo i natpis "Obezbeđenje", a dodatno i reč "Security".

Precizirano je da se logo i natpis "Obezbeđenje" nose na rukavima ili u predelu grudi gornjih delova uniforme, tako da budu jasno vidljivi, a mogu se nositi i na kapi ili kačketu.

Štampani fluorescentni natpis "Obezbeđenje", a dodatno i reč "Security" nosi se na leđima gornjih delova uniforme.

 Kada službenik obezbeđenja preko uniforme ili dela uniforme nosi zaštitnu opremu logo i natpise "Obezbeđenje" i "Security" moraju biti istaknuti i na toj opremi.

Pravno lice i preduzetnik za privatno obezbeđenje koji je svojim aktom utvrdio tamno-plavu boju uniforme službenika obezbeđenja, dužan je da se uskladi sa novim Pravilnikom najkasnije do 3. aprila 2021. godine.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, 09.07.2019.
Naslov: Redakcija