Zastava Bosne i Hercegovine

ODRŽANA RADIONICA O PRIMENI REGIONALNE KONVENCIJE O PAN-EVRO-MEDITERANSKIM PREFERENCIJALNIM PRAVILIMA O POREKLU ROBE U SPORAZUMIMA O SLOBODNOJ TRGOVINI


U organizaciji kompanije Paragraf, 10. jula 2019. godine, u Beogradu, održana je radionica pod nazivom "Novine u primeni Regionalne konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu robe u sporazumima o slobodnoj trgovini".

Na savetovanju su predavali istaknuti stručnjaci - saradnik iz Ministarstva finansija, Sektor za carinski sistem i politiku - Tatjana Stanić i urednik stručnog časopisa Specijalis za carine - Dragan Simić.

Izložene su sledeće teme:

  • Pravila o poreklu robe za primenu budućeg Jedinstvenog sporazuma o slobodnoj trgovini sa Evroazijskom unijom (Ruska Federacija, Belorusija, Kazahstan, Jermenija i Kirgiska Republika)
  • Primena Regionalne konvencije o pan-evro-mediteranskim preferencijalnim pravilima o poreklu robe (PEM Konvencija) u sporazumima o slobodnoj trgovini
  • Očekivane izmene pravila o poreklu sadržanih u PEM Konvenciji u cilju olakšanja međunarodne trgovine
  • Primena Odluke 3/2015 CEFTA Zajedničkog komiteta (uvođenje pune kumulacije porekla robe i ukidanje zabrane povraćaja i oslobođenja od plaćanja carine u CEFTA sporazumu) - početak primene 01.07.2019.

Radionica je bila interaktivna i učesnici su se putem odgovora na pitanja i kroz primere upoznali sa očekivanim novinama.

Izvor: Redakcija, 10.7.2019.