Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O STANOVANJU I ODRŽAVANJU ZGRADA: Profesionalni upravnici da dobiju status lica koja obavljaju posao od javnog značaja


Profesionalni upravnici treba da dobiju status lica koja obavljaju posao od javnog značaja smatra Udruženje profesionalnih upravnika "Profesionalni upravnici Srbije" koje se oglasilo povodom, kako se navodi, učestalih napada i pretnji profesionalnim upravnicima.

U saopštenju Udruženja ukazuje se da su društveno odgovorne profesije, poput novinara, prosvetnih radnika i zaposlenih u javnom prevozu izloženi nasilju, te da su zaposleni u većini tih zanimanja su zbog povećanog rizika za bezbednost zakonom dobili status lica koje obavljaju posao od javnog značaja.

Udruženje, takođe, smatra da profesionalni upravnici nakon usvajanja Zakona o stanovanju i održavanju zgrada ("Sl. glasnik RS", br. 104/2016) treba da budu svrstani u ovu kategoriju i navodi da će istupima u javnosti pokušati da na argumentovan način ukaže na to.

"Profesionalni upravnici se često suočavaju sa kukavičkim pretnjama, uništavanjem imovine, pa čak i sa fizičkim nasrtajima i oružanim pretnjama. Nasilje u stambenim zajednicama potiče od pojedinaca koji stavljaju svoj sebični interes ispred interesa zajednice i ispoljava se kroz različite vidove nasilničkog ponašanja", stoji se u saopštenju.

Udruženje napominje da napadi na profesionalne upravnike dolaze najčešće od pojedinaca koji smatraju da imaju pravo da pribegnu nasilju.

"Uvereni su da njihovi bližnji, u svojoj ograničenosti, nisu sposobni da shvate 'genijalnost' njihovih i 'pogubnost' svojih predloga. Pojedinci sa takvim stavovima, sklopom ličnosti i takvim nastupom najčešće profesionalnog upravnika vide kao prepreku za ostvarivanje namere za koju su uvereni da je jedina ispravna", zaključuje se u saopštenju Udruženja.

Izvor: Vebsajt Kurir, 09.07.2018.
Naslov: Redakcija