Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O IZMENAMA I DOPUNAMA ZAKONA O MIRNOM REŠAVANJU RADNIH SPOROVA: Proširena nadležnost Agencije i osnažen institut mirnog rešavanja radnih sporova


Ministarstvo nastavlja aktivno da pomaže afirmisanje Agencije za mirno rešavanje radnih sporova

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević prisustvovao je na Regionalnoj godišnjoj konferenciji za rukovodioce agencija za mirno rešavanje radnih sporova i istakao da je Ministarstvo u proteklih godinu dana aktivno radilo na tome da Agencija dobije na značaju i postane vidljivija u društvu.

Kako navodi ministar, Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja je u prethodnom periodu imalo veoma intenzivnu normativnu aktivnost sa željom da unapredi rad Agencije i proširi njene nadležnosti.

"Nedavno je u Narodnoj skupštini usvojen set zakona, a među njima je usvojen i Zakon o izmenama i dopunama Zakona o mirnom rešavanju radnih sporova ("Sl. glasnik RS", br. 50/2018) kojima se znatno proširila nadležnost Agencije i osnažio institut mirnog rešavanja radnih sporova", rekao je ministar i dodao da će se i sledećom izmenom i dopunom Zakona o radu ("Sl. glasnik RS", br. 24/2005, 61/2005, 54/2009, 32/2013, 75/2014, 13/2017 - odluka US i 113/2017), 2020. godine, dodatno unaprediti njen rad.

Prema rečima ministra, osnovni zadatak Agencije jeste preuzimanje odgovornosti za obezbeđivanje efikasnog, dostupnog i besplatnog pristupa pravdi zaposlenima kroz mehanizme koji su joj na raspolaganju.

"Vlada Srbije i Ministarstvo žele da podstaknu zaposlene da budu mnogo aktivniji i da otvoreno govore o problemima sa kojima se suočavaju prilikom zapošljavanja ili na radnom mestu, kao i da povećaju odgovornost i svest poslodavaca o poštovanju prava zaposlenih", istakao je ministar.

Đorđević je naglasio značaj tripatitnog socijalnog dijaloga između Vlade, poslodavaca i sindikata u interesu svih socijalnih partnera.

"Republička agencija za mirno rešavanje radnih sporova ima vodeću ulogu u procesu harmonizacije odnosa na relaciji zaposleni – poslodavac – država, kao jedina specijalizovana institucija za radno-pravne sporove", izjavio je ministar Đorđević i dodao da kao takva ima punu podršku Ministarstva i predsednice Vlade Republike Srbije Ane Brnabić.

Ministar je zahvalio miriteljima i arbitrima na dosadašnjim uspesima u radu i naporima koje ulažu u afirmisanje i vidljivost instituta mirnog rešavanja sporova.

Izvor: Vebsajt Ministarstva rada, 06.07.2018.
Naslov: Redakcija