Zastava Bosne i Hercegovine

KOMISIJA ZA ISPITIVANJE POSTUPANJA DRŽAVNIH ORGANA U RASVETLJAVANJU PRIJAVLJENIH SLUČAJEVA NESTALIH BEBA: Roditelji zahtevaju pravo "zlatnog glasa"


Komisija za rešavanje slučajeva nestalih beba, sastavljena od predstavnika ministarstava i udruženja roditelja, sastala se 9. jula 2018. godine drugi put, u pokušaju da ustanovi principe rada. Posle četiri sata rasprave, po rečima Radiše Pavlovića, predsednika Udruženja "Za istinu i pravdu o bebama" i člana Komisije, dogovori su zapeli oko zahteva Udruženja da Pavlović ima "zlatan glas", odnosno pravo veta.

Ostalo je da ovo pitanje "preseče" Vlada, odnosno Generalni sekretarijat.

- Tražili smo da ja, u ime roditelja dece za koju sumnjamo da su misteriozno nestala iz porodilišta, imam "zlatni glas". Cilj nam je da roditelji ne budu preglasani, budući da predstavnika nadležnih ministarstava ima više - kaže Pavlović, i dodaje da se nada da će ovo pitanje pozitivno rešiti Generalni sekretarijat Vlade.

Vlada će "preseći" i to da li će članovi komisije imati identifikacione karte u slučajevima kada istražuju na terenu, što su takođe tražili roditelji.

Posle duže rasprave, dogovor je postignut oko toga da svaki član Komisije ima pravo da, bilo samostalno ili sa državnim organima, na terenu prikuplja činjenice ne samo o nepostupanju državnih organa, već i o svim bitnim stvarima vezanim za pojedinačne slučajeve nestanka beba. O svom radu i preduzetim merama dužan je da obavesti Komisiju.

- Smeta nam prisustvo u Komisiji bivšeg načelnika u Ministarstvu rada, čiji potpis stoji na aktu potpisanom sa američkom agencijom o usvajanju i odvođenju naše dece u inostranstvo i očekujemo da će se samoizuzeti - kaže Pavlović.

Izvor: Vebsajt Novosti, V. C. S., 10.07.2018.
Naslov: Redakcija