Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

NALED PREDLAŽE IZMENU NAČINA OPOREZIVANJA ZA PAUŠALCE: Automatizovano odlučivanje o tome ko može da bude paušalac, limit od šest miliona dinara prilagođen delatnostima, automatizacija izrade rešenja Poreske uprave o visini poreza i doprinosa, uplata poreza i doprinosa u celokupnom iznosu na jedan račun


U Srbiji prema podacima Poreske uprave trenutno ima 116.769 paušalaca. Uskoro bi sistem oporezivanja paušalnih preduzetnika mogao da se promeni. Predlog izmena pripremila je Nacionalna alijansa za lokalni i ekonomski razvoj (NALED), a država bi mogla da ih razmatra u drugoj polovini godine.

NALED predlaže da bude automatizovano odlučivanje o tome ko može da bude paušalac, i to kroz razvijanje veb aplikacije koja bi omogućila automatsku proveru da li je delatnost paušalno oporeziva.

Takođe, limit od šest miliona dinara treba prilagoditi prema delatnostima. Razmisliti da li sve delatnosti koje trenutno imaju pravo da budu paušalci, treba i dalje da imaju to pravo, kao i da li postojeći limit od šest miliona treba da važi za sve.

Treća izmena, odnosi se na automatizaciju izrade rešenja Poreske uprave o visini poreza i doprinosa kako bi se smanjila subjektivna procena poreskog inspektora.

Od izmena, predloženo je i da se uplata poreza i doprinosa vrši u celokupnom iznosu na jedan račun, a da se zatim vrši njihova raspodela između Poreske uprave, RFZO i PIO fonda.

I na kraju, traži se Poresko rasterećenje za prvu godinu poslovanja. U slučaju da preduzetnici mesečno prihoduju do 200 evra, kada je reč o freelancerima (ili mini poslovima), predloženo da budu oslobođeni u potpunosti plaćanja doprinosa i poreza u prvoj godini poslovanja ili dok ne premaše taj iznos.

Izvor: Vebsajt N1, 09.07.2018.
Naslov: Redakcija