Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAKON O INSPEKCIJSKOM NADZORU: Od početka primene Zakona najveći pomak napravljen je u otkrivanju neregistrovanih preduzeća. Pored Poreske uprave, pravo da bez policijske pratnje uđe u posed takvih preduzeća ima i Inspekcija rada, koja pokreće i prekršajni postupak za nelegalnu delatnost. Kazne su od 50.000 dinara, a ako je obavljani posao predviđen samo za pravna lica, sud može da odredi da ona bude i do dva miliona dinara. Poreska uprava ima veće ingerencije, određuje i porez na osnovicu kakvu bi to preduzeće imalo da je registrovano


Za dve godine primene Zakona o inspekcijskom nadzoru ("Sl. glasnik RS", br. 36/2015) najveći pomak napravljen je u otkrivanju neregistrovanih preduzeća. Otkriveno je oko 4.000 firmi koje su i poslovale i zapošljavale radnike na crno. Pored Poreske uprave, pravo da bez policijske pratnje uđe u posed takvih preduzeća dobila je i Inspekcija rada. Prema njihovim podacima, čak 60 odsto osoba koje su otkrivene da nedozvoljeno organizuju posao, odmah je prešlo u legalno poslovanje.

Mladi šabački preduzetnik procenio je da bi proizvodnja gajbica za potrebe mačvanskih voćara i povrtara bila dobar posao. Kada je inspekcija u maju otkrila njegovo neregistrovano preduzeće sa 11 radnika, on je, kao i većina u sličnoj situaciji, tvrdio da je posao započeo pre mesec dana.

"Nismo znali kakav će biti sam početak, hteli smo da prođe, da vidimo da li će se proizvod pokazati na tržištu, da li će biti prodaje", priča Ivan Radović, vlasnik firme iz Šapca.

Sada je vlasnik registrovanog preduzeća sa 12 zaposlenih.

Inspekcija rada pokreće i prekršajni postupak za nelegalnu delatnost. Kazne su od 50.000 dinara, a ako je obavljani posao predviđen samo za pravna lica, sud može da odredi da ona bude i do dva miliona dinara. Poreska uprava, koja je do sada otkrila 1.400 takvih preduzeća, ima veće ingerencije, određuje i porez na osnovicu kakvu bi to preduzeće imalo da je registrovano.

"Privremeno oduzima robu i opremu koja se nađe u tom privrednom subjektu. Ukoliko to lice u roku od 15 dana izmiri tako utvrđenu obavezu i u dodatnom roku od 30 dana se registruje kod nadležnog organa, Poreska uprava vraća robu i opremu", ukazuje Dragan Agatunović iz Poreske uprave.

Na osnovu poreskih rešenja za nelegalno obavljanu delatnost, do sada je naplaćeno 80.000.000 dinara.

"Cilj Poreske uprave nije kažnjavanje tih lica već njihovo prevođenje u legalni status poslovanja, čime se olakšava ostalim privrednim subjektima i doprinosi povećanju svih javnih prihoda", dodaje Agatunović.

Nelojalna konkurencija, na koju se oni koji legalno posluju najviše žale, najizraženija je u trgovini, ugostiteljstvu i zanatskim uslugama, ali su inspektori otkrili i vrtiće, igraonice, kladionice i domove za stare koji posluju na crno.

Izvor: Vebsajt RTS, Olivera Petrović Stojančić, 09.07.2017.
Naslov: Redakcija