Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

USKORO NOVA PRAVILA NA GRANICAMA EU: Evropski parlament i Savet Evrope postigli dogovor koji predviđa da državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije, prilikom prelaska granice više neće dobijati pečate u pasošima, već će se od njih uzimati i elektronski skladištiti podaci o datumima ulaska i izlaska. Prikupljeni podaci čuvaće se od tri do pet godina i služiće policiji i bezbednosnim službama da otkriju, spreče ili istraže počinioce krivičnih i terorističkih dela koji dolaze iz zemlja van EU


Evropski parlament i Savet Evrope postigli su dogovor o novim pravilima na granicama koja predviđaju da državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije, uskoro prilikom prelaska granice više neće dobijati pečate u pasošima. Primena odluke, koja će uslediti nakon usaglašavanja tehničkih detalja, omogućiće bolju kontrolu ulaska i izlaska u zemlje EU, a značiće puno i građanima u pograničnim zonama koji granicu često prelaze....

Najavljena mogućnost da će se uskoro bez pečata u pasošu moći preko hrvatske granice posebno raduje stanovnike pograničnih područja koji zbog posla, školovanja ili bilo kod drugog razloga često prelaze granicu, pa se pasoš začas napuni pečatima. Prelazak bez pečata rešio bi problem čestih zamena pasoša.

Državljani zemalja koje nisu članice Evropske unije, među kojima su i državljani Srbije, uskoro više neće dobijati pečate u pasošima već će se od njih uzimati i elektronski skladištiti podaci o datumima ulaska i izlaska.

Prikupljeni podaci čuvaće se od tri do pet godina i služiće policiji i bezbednosnim službama da otkriju, spreče ili istraže počinioce krivičnih i terorističkih dela koji dolaze iz zemlja van EU.

Ove novine predviđa politički dogovor postignut između Evropskog parlamenta i Saveta Evrope.

Najavljena mogućnost da će se bez dobijanja pečata u pasošu uskoro moći preko hrvatske granice čeka usaglašavanje tehničkih detalja pre nego što bude izglasana i stupi na snagu. Novi sistem smanjiće broj pečata u pasošima i omogućiće lakše otkrivanje državljana trećih zemalja koji ulaze u Šengen zonu, a iz nje ne izlaze na vreme, odnosno u roku od 90 dana.

Izvor: Vebsajt RTV, Slađana Zečević, 06.07.2017.
Naslov: Redakcija