Zastava Bosne i Hercegovine

PRAVILNIK O USLOVIMA I POSTUPKU DAVANJA U ZAKUP I NA KORIŠĆENJE POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA U DRŽAVNOJ SVOJINI: Javnim pozivom se obaveštavaju škole, stručne poljoprivredne službe i socijalne ustanove da od opština mogu dobiti na korišćenje najviše do 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Visokoobrazovne ustanove – fakulteti i naučne institucije čiji je osnivač država i ustanove za izvršenje krivičnih sankcija mogu od države dobiti najviše do 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Pravo na korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez plaćanja naknade imaju i pravna lica u državnoj svojini registrovana u oblasti šumarstva


U nekoliko vojvođanskih opština ovih dana su raspisani javni pozivi za ostvarivanje prava korišćenja poljoprivrednog zemljišta u javnoj svojini bez plaćanja naknade, ali i oni za dokazivanje prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini.

Sadržina svih javnih poziva je, bez obzira na to o kojoj lokalnoj samoupravi se radi, ista i uglavnom se razlikuje samo adresa na koju se prijave podnose.

Raspodela poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini odnosi se na narednu godinu, ali se pozivi objavljuju sada da bi se postupak mogao sprovesti na vreme, s obzirom na to da je rok za predaju prijava 31. oktobar.

U skladu sa Zakonom o poljoprivrednom zemljištu ("Sl. glasnik RS", br. 62/2006, 65/2008 - dr. zakon, 41/2009 i 112/2015) i Pravilnikom o uslovima i postupku davanja u zakup i na korišćenje poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini ("Sl. glasnik RS", br. 16/2017), javnim pozivom se obaveštavaju škole, stručne poljoprivredne službe i socijalne ustanove da od opština mogu dobiti na korišćenje najviše do 100 hektara poljoprivrednog zemljišta. Visokoobrazovne ustanove – fakulteti i naučne institucije čiji je osnivač država i ustanove za izvršenje krivičnih sankcija mogu od države dobiti najviše do 1.000 hektara poljoprivrednog zemljišta. Pravo na korišćenje poljoprivrednog zemljišta bez plaćanja naknade imaju i pravna lica u državnoj svojini registrovana u oblasti šumarstva.

Dokaze prava prečeg zakupa poljoprivrednog zemljišta u državnoj svojini do 31. oktobra svojim lokalnim samoupravama treba da dostave vlasnici sistema za navodnjavanje i odvodnjavanje, ribnjaka, poljoprivrednih objekata, staklenika, plastenika i višegodišnjih zasada, kao što su voćnjaci i vinogradi u rodu, kao i vlasnici domaćih životinja koji su zakupci objekata za gajenje životinja, pod uslovom da su upisani u Registar poljoprivrednih gazdinstava.

Izvor: Vebsajt Dnevnik, Lj. M., 08.07.2017.
Naslov: Redakcija