Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

ODLUKA O MAKSIMALNOM BROJU ZAPOSLENIH NA NEODREĐENO VREME U SISTEMU DRŽAVNIH ORGANA, SISTEMU JAVNIH SLUŽBI, SISTEMU AUTONOMNE POKRAJINE VOJVODINE I SISTEMU LOKALNE SAMOUPRAVE ZA 2017. GODINU: U skladu sa Odlukom do kraja 2017. godine fakulteti će morati da počnu sa otpuštanjem službenika, ali i profesora


Fakulteti će do kraja 2017. godine početi da otpuštaju službenike, ali i profesore, kako bi postupili po Odluci o maksimalnom broju zaposlenih na neodređeno vreme u sistemu državnih organa, sistemu javnih službi, sistemu Autonomne pokrajine Vojvodine i sistemu lokalne samouprave za 2017. godinu ("Sl. glasnik RS", br. 61/2017 - dalje: Odluka), koja je na snazi od 1. jula 2017. godine. Na Univerzitetu u Beogradu najviše će stradati Medicinski fakultet koji treba da smanji broj čak za 250 zaposlenih. Pravni fakultet moraće da se zahvali na saradnji 25 saradnika, a Učiteljski da platnu listu skrati za 27 imena radnika na neodređeno vreme.

Fakultet veterinarske medicine ostaće bez 33 saradnika, Filološki bez 48, a Šumarski bez 32! Većina državnih fakulteta, prema Odluci, moraće da se odrekne dela zaposlenih, a na Univerzitetu u Beogradu zasad mogu da budu spokojni Fakultet organizacionih nauka, Elektrotehnički, Stomatološki, Fakultet političkih nauka, Fakultet sporta i fizičkog vaspitanja, Građevinski fakultet...

Na univerzitetu kažu da bi sprovođenje ove Odluke ugrozilo rad visokoškolskih institucija.

- Osnovni problem je što naš fakultet i s postojećim brojem zaposlenih jedva izlazi na kraj sa svim obavezama. Imamo ukupno 8.000 aktivnih studenata i 195 zaposlenih, koji čine i nastavno i nenastavno osoblje, a odlučeno je da broj moramo da smanjimo na 170 - kaže prof. dr Sima Avramović, dekan Pravnog fakulteta u Beogradu. - Sa smanjenim brojem nastavnika nećemo više ispunjavati postojeće standarde za akreditaciju, a već naredne godine čeka nas novi ciklus akreditacije.

Prof. Avramović najavljuje da će na Rektorskom kolegijumu pokrenuti ovo pitanje, kako bi univerzitet zauzeo jedinstven stav o zajedničkom problemu.

Najveća "seča" moraće da usledi na Medicinskom fakultetu, koji treba da se odrekne 250 od ukupno 1.291 zaposlenog, koliko ih sada ima. Iako je broj njihovih nastavnika veoma veliki, njihovo postojanje je, kažu, opravdano zbog specifičnosti nastave medicine, koja se izvodi na velikom broju klinika i sa velikim brojem predmeta.

- Još nismo analizirali posledice ovakve Odluke, ali ćemo se u narednom periodu posvetiti tom pitanju. Trebalo bi razmotriti koliko je ovakav model određivanja maksimalnog broja zaposlenih u visokom obrazovanju opravdan, zbog svih specifičnosti nastave - kaže prof. dr Nebojša Lalić, dekan Medicinskog fakulteta.

"Seča" očekuje i ostale državne univerzitete, pa će saradnika morati da se odreknu pravni, ekonomski, filološki, umetnički i mnogi drugi fakulteti.

Povećanje broja saradnika dobiće administracija u Rektoratu Univerziteta u Beogradu i to sa 105 na 114 zaposlenih. Izuzetak među fakultetima je Biološki, koji ima pravo da poveća broj sa 205 na 225 radnika na neodređeno vreme.

Izvor: Vebsajt Novosti, I. Mićević, 08.07.2017.
Naslov: Redakcija