Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O IZVRŠENJU I OBEZBEĐENJU: ZAKONOM SU UVEDENI MAKSIMALNI IZNOSI KOJE IZVRšITELJI MOGU DA NAPLATE FIZIčKIM I PRAVNIM LICIMA ZA PRIPREMU I VOđENJE POSTUPKA. ZA MANJA DUGOVANJA NAKNADE IZVRšITELJA U POJEDINIM SLUčAJEVIMA SU NIżE OD SUDSKE TAKSE


Prema Zakonu o izvršenju i obezbeđenju ("Sl. glasnik RS", br. 106/2015 - dalje: Zakon), građani koji zbog dugova budu imali posla sa izvršiteljima plaćaće ubuduće ceh jeftiniji i do 50 odsto. Ministarstvo pravde ograničilo je izvršiteljima naknade zbog čega će se smanjiti troškovi građana za minimum hiljadu i po dinara.

Novim propisima ukinuti su i troškovi, koji su ponekad iznosili i više od 5.000 dinara, koje su dužnici plaćali kada su izvršitelji od NBS-a ili MUP-a tražili podatke o njihovim računima ili adresi.

"Zakonom je praktično limitirana naknada izvršitelja za pripremu i vođenje postupka. Ranije je za dug od 30.000 dinara na ime bilo koje komunalne usluge ova naknada bila minimalno 3.000 dinara, a sada je maksimalno 2.640 dinara. Za isti dug naknada za uspešnost postupka ranije je iznosla 3.660 dinara, a sada je ograničena na 2.800. Više ne postoje ni troškovi koje su naplaćivali izvršitelji za dostavljanje podataka od strane drugih organa, budući da je novim Zakonom propisano da NBS i MUP ovakve podatke izvršiteljima moraju dostavljati besplatno. To je građane do sada koštalo i po 2.000 dinara", kažu iz Ministarstva pravde.

Dodaju da je sada tačno precizirano šta izvršitelji mogu, a šta im je zabranjeno da naplate. Ranije se, kako objašnjava, dešavalo da izvršitelji naplaćuju radnje za koje nije bila predviđena naknada.

"Odgovore i izjašnjenja državnom organu po pritužbi građana izvršitelji su u pojedinim slučajevima naplaćivali i po 1.000 dinara. Sada toga više nema", kažu u Ministarstvu.

Nela Kuburović, pomoćnica ministra pravde potvrdila je da građani za postupke od 1. jula 2016. godine imaju manje troškove prema izvršiteljima.

"Zakonom su uvedeni maksimalni iznosi koje izvršitelji mogu da naplate građanima i firmama. Za manja dugovanja naknade izvršitelja u pojedinim slučajevima sada su niže od sudske takse", kaže ona.

Izvor: Vebsajt 021.rs, 08.07.2016.
Naslov: Redakcija