Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMEŠTANJE PALATE PRAVDE: SUDIJE KRIVIčARI PRVOG OSNOVNOG SUDA TOKOM AVGUSTA 2016. GODINE SELE SE U ZGRADU NEKADAšNJEG SIV-A DVA NA NOVOM BEOGRADU


Sudije krivičari Prvog osnovnog suda i Višeg suda u Beogradu još ne znaju gde će suditi tokom naredne dve godine, koliko će trajati kompletno renoviranje Palate pravde.

Izvesno je da u novoadaptiranoj zgradi u Katanićevoj ulici neće biti dovoljno mesta za sve koji treba da se isele iz pravosudne zgrade u Savskoj ulici. Jedan deo sudija privremeno će biti preseljen u zgradu nekadašnjeg Vojno-tehničkog instituta u Katanićevoj, a jedan deo u pravosudne zgrade na Novom Beogradu – nekadašnju zgradu "Aeroinženjeringa" i zgradu bivšeg Četvrtog opštinskog suda.

Sudije krivičari Prvog osnovnog suda biće preseljeni na Novi Beograd u zgradu SIV-a dva kod Merkatora, i to 15. avgusta 2016. godine. Još nije poznato gde će preći krivica Višeg suda u Beogradu, koji ima nekoliko velikih sudnica u Palati pravde.

Sudije Višeg suda ovih dana zakazuju suđenja za septembar, ali ne saopštavaju tužiocima i braniocima gde će suđenje biti održano. Sudije kažu: "Ne možemo na osnovu tekstova u štampi da zakazujemo suđenja u drugoj zgradi, jer nismo obavešteni gde ćemo suditi". Neke sudije navode da će krivična suđenja biti održavana u Katanićevoj i da će spisak sudija sa brojevima novih sudnica, biti istaknut na ulazu u ovu novu pravosudnu zgradu.

Govorilo se i o tome da će možda radovi početi samo na desnom krilu zgrada, da bi u levom, gde se na tri sprata nalaze sudnice, mogla da se odvijaju suđenja još neko vreme. Čak se pričalo o tome da su potpuno odvojene instalacije za desno i levo krilo Palate pravde. Međutim, mnogi kažu da takav plan nije realan i da će cela zgrada biti iseljena pre nego što počnu radovi.

Najpre je najavljeno da će zgrada tokom avgusta biti kompletno iseljena i da će se majstori i mašine useliti od 1. septembra. Ministarstvo pravde je u međuvremenu, 14. juna, raspisalo tender – međunarodni poziv za dostavljanje ponuda, koji traje 60 dana. Sve firme mogu poslati ponudu na tender najkasnije do 15. avgusta 2016. godine i tog dana će u Ministarstvu pravde biti otvorene sve ponude.

U ponudi se navodi da je očekivano vreme za realizaciju radova – od kraja trećeg kvartala 2016. do kraja trećeg kvartala 2018. godine. Dakle, planirano je da radovi počnu najkasnije krajem septembra.

Svi zaposleni su dobili obaveštenje o tome da selidba predstoji, a o detaljima će biti naknadno blagovremeno obavešteni. Sudije Drugog osnovnog suda i zaposleni u Drugom osnovnom javnom tužilaštvu znaju da će već u avgustu preći u adaptiranu zgradu u Katanićevoj ulici. Rekonstrukcija te zgrade na Vračaru je već u završnoj fazi i očekuje se da u avgustu tamo budu trajno useljeni Drugi osnovni sud, Drugo osnovno javno tužilaštvo, Apelaciono tužilaštvo u Beogradu, Republičko javno tužilaštvo i Državno veće tužilaca.

Još nije poznato gde će biti preseljeno Prvo osnovno javno tužilaštvo i Više tužilaštvo u Beogradu. Oni će se vratiti u Palatu pravde tek kada bude završeno njeno kompletno renoviranje.

Radovi na adaptaciji zgrade biće finansirani iz kredita Evropske investicione banke.

Izvor: Vebsajt Politika, Aleksandra Petrović, 08.07.2016.
Naslov: Redakcija