Zastava Bosne i Hercegovine

ČLANICE EU SAGLASNE SA AKCIONIM PLANOM SRBIJE ZA POGLAVLJE 23


Svih 28 zemalja članica EU saglasile su se sa Akcionim planom Srbije za Poglavlje 23, koji je sažet u pregovaračku poziciju i poslat u Brisel, a tamo je razmotren i na njega su dodata "interna merila", izjavio je šef pregovaračke grupe za Poglavlje 23, Čedomir Backović.

Kako je objasnio, ta "interna merila", odnosno, međumerila, odnose se na tok sprovođenja plana, koji će ukazati da ga Srbija zbilja sprovodi, iako ga nije skroz sprovela.

"To je kao kad nadgledamo izgradnju kuće, dođemo da vidimo kako napreduju majstori. Tako su i ta međumerila sagledavanje od strane Evropske komisije (EK) kao jednog organa EU, da vidi da li mi napredujemo u onome što radimo", rekao je Backović, dodajući da je pregovaračka pozicija siže Akcionog plana iz Poglavlja 23, koji ima 415 stranica.

Drugo značenje međumerila je, objašnjava Backović, da, ukoliko ih ne prođemo, ne bude verifikovano "da je kuća stavljena pod krov" i da onda "ne mogu da se rade unutrašnji radovi, pločice".

"Tek kad se ta međumerila potvrde od strane EK, da su ostvarena, možemo dalje", rekao je Backović.

Ipak, napominje, govori se o tri grane života, koje su vrlo komplikovane.

"Ovde je u pitanju da li je pravosuđe dobro, ili nije dobro, da li dužina spora prava, ili ne, što se ne može meriti sekundama. U tom smislu, kada bilo ko ima primedbe i komentare, onda je to dosta puta i stvar tumačenja", kaže Backović.

On dodaje da ne može da kaže da je ikada bio potpuno siguran šta je u stvari priroda komentara, odnosno primedbi na naš Akcioni plan iz Hrvatske, jer su ga prihvatili takav kakav je.

Prema njegovim rečima, Srbija je u pregovaračkoj poziciji u međumerilima upućena na bilateralnom nivou da se sa susedima dogovara o problemima i istakao je da ima "značajan optimizam", da u pogledu svih bilateralnih stvari između Hrvatske i Srbije, a ne između 28 članica EU i Srbije, uspeti da postignemo, da sva otvorena pitanja, ili najveći deo njih, rešimo način, gde će obe strane biti pođednako nezadovoljne.

"Jer samo to je prava nagodba, kada su obe strane pomalo nezadovoljne", smatra Backović, koji je i pomoćnik ministra pravde.

On ističe da je pregovaračka pozicija Srbije, siže Akcionog plana za Poglavlje 23 od 30 strana razmotrena, a iako još zvanično Srbiji nije prezentovan odgovor, Backović zaključuje da nema bitnih odstupanja od pozicije koju je Srbija predložila.

"Nema tu nikakvog odstupanja, niti ima postavljanja nekih novih uslova, novih merila koje kao takve nismo obuhvatili", rekao je Backović i naveo da, u procesu pregovaranja unutar EU sa 28 članica i zauzimanja stava kako će izgledati njihov odgovor na našu poziciju sa međumerilima, Srbija nema niti učesća, niti uticaja.

Backović ističe da je Akcioni plan Srbije za Poglavlje 23, sažet u pregovaračkoj poziciji, apsolutno u skladu sa evropskim pravnim tekovinama i teži ostvarivanju tih tekovina.

On naglašava da Srbija i sama pokušava da se uključi u merenje onoga što je urađeno, da to ne ostavi "nekakvim impresijama, površnim mišljenjima", nego da se sve konkretno objasni šta se i kako radi.

"Naravno, u pitanju su oblasti koje traže nešto vremena, kako bi počele da daju vidne rezultate. Očekujem istinski, na osnovu plana i našeg načina ostvarivanja aktivnosti, da ćemo već krajem ove i početkom iduće godine, imati veoma merljive rezultate, na primer, smanjenje starih predmeta, kada je u pitanju pravosuđe, regulisanje nekih problema u pogledu zaštite nacionalnih manjina i sa udžbenicima, obrazovanjem, informisanjem i slično", rekao je Backović.

Kako je rekao, dobro je da plan postoji, da "nije divlja gradnja", i da smo, za sada, u roku.

"Akcioni plan u dobroj meri predviđa vremenske rokove u kojima treba postići određene stvari, mi smo sve to do sada na vreme postigli sa više od 90 odsto", rekao je Backović.

Statistički izveštaj o efikasnosti sprovođenja Akcionog plana za celokupno Poglavlje 23, zaključno sa drugim kvartalom 2016. izdat u junu, pokazuje da je 77 odsto aktivnosti za celokupno poglavlje u potpunosti realizovano, osam odsto aktivnosti gotovo u potpunosti realizovano, a tri odsto aktivnosti nije realizovano, dodaje on.

Izvor: Vebsajt RTV, 08.07.2016.
Naslov: Redakcija