Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ZAŠTITNIK GRAĐANA: SISTEM RAZMATRANJA PRITUżBI GRAđANA NEDOVOLJNO FUNKCIONALAN. ORGANIMA KOJI POSTUPAJU PO PRITUżBAMA TREBA DATI AUTORITET I OBAVEZNOST NJIHOVIH ODLUKA, TE DA SE NA SVAKOM NIVOU OBEZBEDI KONTROLA KVALITETA PRUżANJA JAVNIH USLUGA GRAđANIMA


Sistem razmatranja pritužbi građana u Srbiji nije dovoljno funkcionalan. Ako se već uspostavlja sistem prituživanja, onda organima koji se time bave treba dati autoritet i obaveznost njihovih odluka, i mora se na svakom nivou obezbediti kontrola kvaliteta pružanja javnih usluga građanima, kaže Zaštitnik građana, Saša Janković.

Zaštitnik građana ističe da je jedan od zaključaka - koji već godinama izlaže u njegovom godišnjem izveštaju - taj da sistem razmatranja pritužbi građana u Srbiji nije dovoljno funkcionalan.

Nije dovoljno da postoji Zaštitnik građana koji treba da reaguje na posebne nepravilnosti, "izuzetne nekorektnosti" kako je to navedeno u Zakonu o Zaštitniku građana ("Sl. glasnik RS", br. 79/2005 i 54/2007), već je potrebno da na svakom nivou i na lokalnom i na republičkom nivou vlasti i u svim drugim manjim javnim službama, bude izgrađen takav sistem da na mestu gde je građanin doživeo problem može veoma lako, dostupno i besplatno da skrene pažnju na to, navodi Janković.

Zaštitnik građana kaže da taj problem treba da bude tu i rešen, gde se dogodio, a ne da iznad tog službenika postoji kontrolor, pa iznad njega nadkontrolor, pa sve to, umesto njih, da rešava neko iz centra države.

Da bi sistem bolje funkcionisao, kaže da je potrebna efikasnost. "Ako već uspostavljamo sistem prituživanja i rada pri pritužbama, onda je neophodno tim organima, koji postupaju po pritužbama, dati autoritet i obaveznost njihovih odluka".

On navodi da se mora na svakom nivou obezbediti kontrola kvaliteta pružanja javnih usluga građanima.

"I ta kontrola ne sme biti PR, ne sme biti još jedan vid davanja lažnih obećanja i očekivanja građanima... Bez obzira na to čiji se propust utvrdi, taj propust mora biti ispravljen, a odgovoran za taj propust na odgovarajući način sankcionisan", zaključuje Zaštitnik građana.

Izvor: Vebsajt N1, Jelena D. Petrović, 08.07.2016.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija