Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

INICIJATIVA ZA IZMENE PRAVILNIKA O DODELI SREDSTAVA PRIKUPLJENIH PO OSNOVU ODLAGANJA KRIVIČNOG GONJENJA: IZ GRAđANSKE INICIJATIVE SMATRAJU DA JE NEOPHODNO UVESTI JASNIJE KRITERIJUME, DEFINISATI PRIORITETNE OBLASTI ZA PODRšKU, OBEZBEDITI TRANSPARENTNIJE ODLUčIVANJE KOMISIJE I OBAVEZNO DEFINISATI PROCENAT SREDSTAVA KOJA ćE BITI DODELJENA ORGANIZACIJAMA CIVILNOG DRUšTVA


U okviru konkursa za dodelu sredstava prikupljenih na osnovu krivičnog gonjenja, u iznosu od 351,5 miliona dinara, komisija Ministarstva pravde novac je dodelila pretežno državnim institucijama i lokalnim samoupravama, saopštile su Građanske inicijative.

Kako se navodi, sredstva su odobrena uglavnom za projekte koji su u stvari njihove redovne aktivnosti - nabavka sanitetskih vozila, opremanje domova zdravlja, građevinski radovi i slično - za koje bi novac trebalo da se opredeljuje iz postojećih budžetskih linija.

Među podržanim projektima, broj onih koji nisu iz javnog sektora je zanemarljiv, a dobili su manje od pet odsto ukupnih sredstava.

Zbog toga Građanske inicijative očekuju da Ministarstvo pravde u novom sazivu Vlade Republike Srbije inicira izmene Pravilnika o dodeli sredstava prikupljenih po osnovu odlaganja krivičnog gonjenja ("Sl. glasnik RS", br. 13/2016), donetog u februaru ove godine.

Kako se ističe, neophodno je uvesti jasnije kriterijume, definisati prioritetne oblasti za podršku, obezbediti transparentnije odlučivanje komisije i obavezno definisati procenat sredstava koja će biti dodeljena organizacijama civilnog društva.

Izvor: Vebsajt 021.rs, 06.07.2016.
Naslov: Redakcija