Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

REFERENTNA KAMATNA STOPA ZADRŽANA NA NIVOU OD 8,5 ODSTO


Izvršni odbor Narodne banke Srbije odlučio je na današnjoj sednici da referentnu kamatnu stopu zadrži na postojećem nivou od 8,5 odsto.

Iako se međugodišnja stopa inflacije kreće oko donje granice cilja i inflatorni pritisci su veoma niski, čemu, pored agregatne tražnje kao glavnog dezinflatornog faktora u srednjem roku, doprinose i stabilnost kursa dinara i inflacionih očekivanja, Izvršni odbor je odlučio da referentnu kamatnu stopu zadrži na sadašnjem nivou, imajući u vidu rizike koji se u narednom periodu mogu nepovoljno odraziti na ekonomska kretanja u Srbiji.

Izvršni odbor je konstatovao da nedavne poplave imaju negativan efekat na ekonomsku aktivnost, posebno u energetici, rudarstvu i poljoprivredi, zbog čega su izgledi ekonomskog rasta u ovoj godini nepovoljniji od očekivanih. Iz istih razloga, nepovoljnija će biti i platnobilansna kretanja. Ipak, očekuje se da će podstrek ekonomskoj aktivnosti u narednom periodu dati subvencionisani krediti, radovi na otklanjanju posledica poplava, kao i očekivano ubrzanje realizacije projekta Južni tok.

Potreba da se saniraju štete i posledice poplava jednokratno će povećati troškove države. Ipak, Izvršni odbor očekuje da će Vlada ostati odlučna u sprovođenju fiskalne konsolidacije i strukturnih reformi.

Donoseći odluku o zadržavanju referentne kamatne stope Izvršni odbor je imao u vidu da su, iako nešto manje izraženi, i dalje prisutni i rizici iz međunarodnog okruženja, koji mogu uticati na likvidnost na međunarodnom tržištu kapitala.

Naredna sednica Izvršnog odbora na kojoj će se odlučivati o referentnoj kamatnoj stopi održaće se 7. avgusta 2014. godine.

Izvor: Press služba Narodne banke Srbije