Zastava Bosne i Hercegovine | Zastava Crne Gore
Email Print

NAJAVLJENO USVAJANJE ZAKONA O KRETANJU SLEPIH OSOBA POMOĆU PSA VODIČA I ZAKON O ZNAKOVNOM JEZIKU DO KRAJA GODINE


Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja u Vladi Republike Srbije Aleksandar Vulin najavio je da će do kraja godine biti doneti zakon o kretanju slepih osoba pomoću psa vodiča i zakon o znakovnom jeziku.

Vulin je u obraćanju učesnicima nacionalne konferencije o usklađenosti domaćeg zakonodavstva sa Konvencijom UN o pravima osoba sa invaliditetom objasnio da će ovi dokumenti doprineti unapređenju položaja ovih osoba.

On je naveo da će se uporedo sa donošenjem zakona raditi i na obezbeđivanju novca za njihovo sprovođenje.

Takođe, kako je istakao, i donošenje zakona o izmenama Zakona o planiranju i izgradnji, Zakona o osnovama obrazovanja i vaspitanja, kao i Zakona o socijalnoj zaštiti predstavlja dobru priliku za regulisanje položaja osoba sa invaliditetom.

Tokom ove godine za osobe sa invaliditetom izdvojeno je 298,6 miliona dinara, podsetio je ministar, uz napomenu da je u toku uspostavljanje baze podataka ovih osoba, kojih u Srbiji ima 550.000.

Predsednik Centra za samostalan život osoba sa invaliditetom Srbije Gordana Rajkov naglasila je da je položaj tih osoba i dalje težak, s obzirom na to da one teško ostvaruju zdravstvenu i socijalnu zaštitu i susreću se sa poteškoćama prilikom zapošljavanja.

Rajkov je ukazala na to da osobe sa invaliditetom, takođe, imaju problema u sticanju obrazovanja, što predstavlja prepreku za njihovo uključivanje u socijalnu zajednicu.

Član Odbora za zdravlje i porodicu Skupštine Srbije Dušan Milisavljević ocenio je da država mora mnogo više pažnje da posveti osobama sa invaliditetom, dok onima koji su najteži slučajevi mora da obezbedi personalnog asistenta 24 časa.

Konferenciju je organizovao Centar za samostalni život osoba sa invaliditetom Srbije, u okviru projekta "Stvaranje nezavisne balkanske mreže organizacija osoba sa invaliditetom".

Izvor: Press služba Vlade Republike Srbije, 10.7.2014.