Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O ČEKU: Čekovi se ređe koriste, ali se od ovog vida kupovine na rate još uvek ne odustaje


Čekovi se ređe koriste, građani sve češće vide kartice kao adekvatnu alternativu za odloženo plaćanje, ali se od ovog vida kupovine na rate (barem u Srbiji) još uvek ne odustaje. U prva tri meseca 2024. godine je realizovano oko 1,75 miliona čekova, ukupne vrednosti 8,34 milijarde dinara, saopštila je Narodna banka Srbije.

U periodu od 2016. do 2022. godine, upotreba čekova je u proseku godišnje opadala za po 4,3 odsto.

Tako je sa 8,1 miliona realizovanih čekova 2016. godine, ovaj vid transakcije obavljen samo 6,2 miliona puta u 2022. godini.

Naredne, 2023. godine, beleži se rast njihove upotrebe od skoro deset odsto, jer je lane “prošlo” 6,8 miliona čekova.

Prema dostavljenim podacima pružalaca platnih usluga, najveći deo čekova je korišćen za plaćanje robe i usluga, dok je preostali deo iskorišćen za podizanje gotovog novca.

Kako iz NBS navode, izuzev čekova, Dina debitna platna karticase takođe može koristiti za odloženo plaćanje.

Plaćanje nacionalnom platnom karticom ima istu funkcionalnost kao plaćanje čekovima, pri čemu je znatno brže i jednostavnije - bez čekanja na kasi i vremenski zahtevnog ispisivanja čekova, kao ni ograničenja potrošnje po čeku, a broj rata korisnik određuje sam pri kupovini - navode iz NBS.

Kompanija Paragraf Lex ne preuzima odgovornost za tačnost i istinitost informacija prenetih iz spoljnih sadržaja odnosno drugih izvora, kao i za štetu koja eventualno iz toga, proistekne. Sve informacije objavljene u sekciji "Vesti" su namenjene u svrhu opšteg informisanja.


Izvor: Izvor: Vebsajt Nova ekonomija, 06.06.2024.
Naslov: Redakcija