Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

IZMENE ZPP: AKS smatra da nema razloga za oranizovanje protesta jer zakon neće ići u dalju proceduru


Povodom poziva advokatima "na proteste povodom ZPP-a" upućenih preko društvenih mreža od strane advokata pojedinaca i pojedinih udruženja građana koja nisu povezana sa advokaturom, Upravni odbor Advokatske komore Srbije istakao je da ne postoji razlog za oranizovanje protesta.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije ukazuje da je potpisivanjem Sporazuma između Advokatske komore Srbije i Ministarstva pravde od 04.06.2021. otklonjen razlog za organizovanje protesta i obesmišljen zahtev za povlačenje Nacrta zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku, saopšteno je iz Komore.

Ovim Sporazumom je konstantovano da Nacrt zakona o izmenama i dopunama Zakona o parničnom postupku neće ići u dalju proceduru i određuje se formiranje nove Radne grupe za izradu teksta Nacrta u kojoj će advokatura imati 50 odsto članova čime je potvrđeno da izmene i dopune Zakona neće biti donete bez konsensuza sa advokaturom o svim ključnim pitanjima.

Pri ovakvom stanju stvari, Upravni odbor Advokatske komore Srbije smatra da organizovanje daljih protesta protiv spornog Nacrta nema više nikakve veze sa samim tekstom nacrta i borbom za prava građana, već su u funkciji borbe za vlast u komorskim organima.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije ocenjuje ovakvo ponašanje kao neodgovorno prema advokatima koje ima za cilj da advokaturi suzi polje delovanja, ukloni je iz pregovaračkog procesa i uvede u obustavu rada, ističu u saopštenju.

Advokatska komora Srbije ne osporava pravo na javno okupljanje i izražavanje mišljenja, ali ukazuje da stavovi i zahtevi izneti od strane neformalnih organizatora protesta nisu stavovi Komore.

Upravni odbor Advokatske komore Srbije poziva advokate Srbije da pruže podršku Advokatskoj komori Srbije u njenim naporima da novonastalu situaciju reši u najboljem interesu advokature i građana Republike Srbije i saopštava da će o radu nove radne grupe i toku pregovora sa Ministarstvom pravde obaveštavati advokatsku i širu javnost.

Izvor: Blic, T.K. 10.06.2021.
Naslov: Redakcija