Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PODRŠKA EU U UNAPREĐENJU LOKALNE INFRASTRUKTURE U SRBIJI


Evropska unija (EU) pruža podršku ukupnom socio-ekonomskom razvoju Srbije kroz projekte koji na lokalu direktno doprinose boljem životu stanovništva, vodeći pri tome računa o ravnomernom regionalnom razvoju i podršci manjim opštinama u Srbiji, rekao je šef sektora za upravljanje projektima Delegacije EU Štefen Hudolin.

Kako je saopšteno iz Kancelarije EU u Beogradu, Hudolin je s obišao projekte koje EU preko programa EU PRO u saradnji sa Ministarstvom za evropske integracije finansijski podržava u Kragujevcu, Batočini i Rekovcu.

Hudolin je u Batočini posetio radove na sportskim terenima koji obuhvataju rekonstrukciju terena za mali fudbal, dečijeg igrališta kao i izgradnju novih košarkaških i odbojkaških terena.

Projekat u Batočini ukupne vrednosti 140.000 evra će unaprediti uslove za bavljenje sportskim aktivnostima, posebno među decom i omladinom.

On je u Rekovcu obišao završne radove na rekonstrukciji Doma kulture koje EU finansira sa 72.000 evra a koji podrazumevaju zamenu krova, postavljanje nove stolarije, poda u sali, renoviranje sanitarnog bloka i nabavku novog nameštaja.

Tokom posete Kragujevcu Hudolin je zajedno sa ministrom omladine i sporta Vanjom Udovičićem i gradonačelnikom Kragujevca Radomirom Nikolićem posetio obnovljene košarkaške terene u Velikom parku čiju je rekonstrukciju EU finansirala sa skoro 150.000 evra.

Hudolin je u Kragujevcu posetio i projekat poslovne infrastrukture koji je uz EU sredstva od preko 630.000 evra obuhvatio izgradnju komunalne infrastrukture i saobraćajnica koje su povezale stare i nove lokacije u industrijskoj zoni što upravo pokazuje sveobuhvatnu podršku EU lokalnom nivou koja podrazumeva unapređenje i poslovnog okruženja i konkurentnosti preduzeća.

Aktivnosti EU PRO-a, programa koji doprinosi ravnomernijem društveno-ekonomskom razvoju Srbije, Evropska unija podržava sa ukupno 25 miliona evra.

Cilj Programa je ima za cilj da doprinese povećanju konkurentnosti mikro i malih preduzeća, poboljšanju poslovnog okruženja i unapređenju socijalne kohezije u 99 jedinica lokalne samouprave, u dva regiona: Regionu Šumadije i zapadne Srbije i Regionu južne i istočne Srbije.

Aktivnosti na terenu sprovodi Kancelarija Ujedinjenih nacija za projektne usluge (UNOPS).

Izvor: Vebsajt RTV, 09.06.2020.
Izvod iz vesti, Naslov: Redakcija