Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

PREDLOG ZAKONA O UTVRĐIVANJU ČINJENICA O STATUSU NOVOROĐENE DECE ZA KOJU SE SUMNJA DA SU NESTALA IZ PORODILIŠTA U REPUBLICI SRBIJI: Savet Evrope traži hitno usvajanje zakona i uspostavljanje međunarodno dostupne DNK bazu podataka za roditelje "nestalih beba"


Savet Evrope pozvao je srpske vlasti da obezbede da zakon o "nestalim bebama" pod hitno bude usvojen u Narodnoj skupštini Republike Srbije kao "stvar od najvećeg prioriteta", budući da se Predlog zakona o utvrđivanju činjenica o statusu novorođene dece za koju se sumnja da su nestala iz porodilišta u Republici Srbiji, nalazi u skupštinskoj proceduri još od marta 2018. godine.

Takođe je ohrabrio srpske vlasti da uspostave međunarodno dostupnu DNK bazu podataka za roditelje "nestalih beba" kako bi se olakšao proces traženja istine, navodi se u saopštenju Saveta Evrope.

Savet Evrope u ovom slučaju sprovodi nadzor nad izvršenjem presude Evropskog suda za ljudska prava iz 2013. godine, kojom je, povodom predstavke Zorice Jovanović u čiju je korist presudio, državi Srbiji naložio da zakonski i institucionalno reši pitanje nestalih beba.

Telo za nadzor Saveta Evrope, u saopštenju je ukazalo da je usvajanje ovog posebnog zakona (leks specijalis) važno zbog uvođenja mehanizma za pružanje pojedinačnih obeštećenja svim roditeljima "nestalih" beba i da mu pristupe kao pitanju od najvišeg prioriteta.

Takođe je naglasio potrebu osiguravanja da novi mehanizam istrage bude adekvatno nadgledan kako bi efikasno funkcionisao u praksi, uključujući pružanje relevantne obuke sudijama i drugim zainteresovanim stranama, efikasnu razmenu informacija između četiri istražna suda i efikasne procedure za međunarodno utvrđivanje činjenica.

Telo, koje čine zamenici ministara Saveta Evrope, najavilo je da će ispunjenje presude nastaviti da razmatra na svom sledećem sastanku u septembru.

Komitet smatra da je usvajanje zakona apsolutno neophodno da bi roditelji nestalih beba dobili informacije o sudbini dece, kao i individualnu odštetu.

Nalog Srbiji za zakonsko i institucionalno rešavanje pitanja nestalih beba izdao je 2013. godine Sud za ljudska prava u Strazburu u presudi povodom slučaja Zorice Jovanović u čiju je korist presudio.

Tom odlukom je Srbiji naloženo da isplati 10.000 evra odštete i sudske troškove Zorici Jovanović, jer država ni posle 30 godina nije uspela da objasni šta se dogodilo sa njenom bebom, koja je rođena kao zdrava u bolnici u Ćupriji u oktobru 1983. godine, a zatim tri dana kasnije umrla.

Porodilji nikada nije ponuđeno objašnjenje niti joj je bilo dozvoljeno da vidi telo deteta, vlasti nisu uspele da pronađu ni bebinu umrlicu ni rezultate autopsije, a tužbe protiv osoblja klinike odbijene su kao neosnovane.

Izvor: Vebsajt Politika, 07.06.2019.
Naslov: Redakcija