Zastava Bosne i Hercegovine

ZAKON O UGOSTITELJSTVU: 1. jula 2019. godine počinje paušalno oporezivanje lica koja pružaju usluge smeštaja. Kazne, za one koji ne poštuju propise, se kreću od 150.000 do 350.000 dinara


Vlasnici nekretnina koji se bave izdavanjem, bilo da je reč o stanovima na dan ili krevetima u seoskim domaćinstvima, od 1. jula plaćaće porez. Paušalni porez obračunavaće se na osnovu nekoliko parametara – pet odsto prosečne bruto zarade ostvarene u godini koja prethodi godini u kojoj se porez obračunava, pomnožen brojem kreveta i koeficijentom turističkog mesta. Trenutno u Srbiji postoje četiri kategorije i 14 kategorisanih turističkih mesta, a koeficijent za prvu kategoriju biće najviši. Inače, kako se i očekivalo, paušalni porez neće biti veliko opterećenje za vlasnike nekretnina koji se bave izdavanjem jer neće zavisiti od broja gostiju, a s druge strane, pružiće im šansu da legalizuju svoj biznis.

Aleksandar Seničić, direktor Nacionalne asocijacije turističkih agencija Juta, kaže da su od 1. jula najavljene i pojačane kontrole, pa bi vlasnici trebalo da u predviđenom roku prijave svoje objekte.

U lokalnoj samoupravi mogu da preuzmu dokumenta neophodna za prijavu nekretnina, a posle toga mogu da očekuju poreska rešenja. Time su praktično legalizovali svoje poslovanje – kaže on.

Kada je reč o prednostima koje vlasnicima to donosi, Seničić smatra da je najvažnije to što više neće raditi u sivoj zoni. Ubuduće će, takođe, moći regularno da naplaćuju usluge bez bojazni da će biti kažnjeni.

Kazne se inače kreću od 150.000 do 350.000 dinara za svakog ko radi neregularno. Inače, time što će legalizovati poslovanje vlasnici nekretnina mogu da nesmetano i bez bojazni oglašavaju svoje nekretnine. Dobro je i to što porez nije veliko opterećenje jer u slučaju da se obračunava po prometu, on bi bio značajno viši. Prema nekim procenama, za stan u Beogradu u kome se izdaju tri kreveta porez bi iznosio oko 16.000 dinara godišnje – objašnjava Seničić i dodaje da je jedina obaveza vlasnika da ubuduće vode evidenciju o gostima koji borave u njihovom smeštaju.

Inače, fizička lica koja se bave pružanjem usluga smeštaja u domaćoj radinosti moći će sama da prijavljuju goste, odnosno više im nije potreban posrednik, čime se štedi i novac i vreme, što je posebno važno za razvoj seoskog turizma.

Stanova koji se turistima izdaju na dan i oglašeni su na domaćim i stranim sajtovima najviše je u Beogradu, ali ovaj posao je postao vrlo primamljiv i vlasnicima nekretnina u Novom Sadu, Nišu i svim drugim gradovima u Srbiji, koji su poslednjih godina turistički atraktivni. U glavnom gradu već ima dosta ovih apartmana, koji su kategorisani, ipak je najviše njih koji posluju u sivoj zoni. U Srbiji se biznis "stan na dan" za vrlo kratko vreme razvio u ozbiljan posao kojim su počeli da se bave svi koji imaju nekretninu viška. Samo u Beogradu se izdaje na hiljade ovakvih stanova. Prosta računica pokazuje da za izdavanje jednosobnog stana u centru Beograda vlasnici mesečno mogu da zarade od 200 do 300 evra, dok za rentiranje ovog prostora na dan u toku jednog meseca mogu da uzmu i duplo više novca. U poslednjih godinu dana otvoreno je na desetine specijalizovanih sajtova preko kojih se može iznajmiti stan na jedan, pet ili onoliko dana koliko gost zahteva. Mnogi su svoje nekretnine oglasili i preko platformi poput "Bukinga", ali i "Er bi-en-bi", privatne kompanije, onlajn servisa, koji je poslednjih nekoliko godina doživeo pravi bum u čitavom svetu. Cene stanova koji se dnevno izdaju u Srbiji zavise, pre svega, od lokacije i opremljenosti, pa se tako u samom centru Beograda mogu rentirati za 50 evra dnevno, a na periferiji oko 25 evra.

Izvor: Vebsajt Politika, Jelica Antelj, 09.06.2019.
Naslov: Redakcija