Zastava Bosne i Hercegovine
Email Print

ODRŽAN TREĆI OKRUGLI STO O RADNOM TEKSTU STRATEGIJE RAZVOJA PRAVOSUĐA ZA PERIOD 2019-2024. GODINE


Ministarstvo pravde saopštilo je da je u Nišu održan treći okrugli sto u okviru konsultativnog procesa o radnom tekstu Nacionalne strategije razvoja pravosuđa za period 2019-2024. godine.

Tom prilikom je istaknuto da je u ovom dokumentu poseban akcenat stavljen na jačanje stručnosti, etike, integriteta i efikasnosti u pravosuđu.

Direktor Pravosudne akademije i potpredsednik Radne grupe za izradu strategije Nenad Vujić naglasio je da je potrebno da se u praksi udaljimo od maksime da je "pravda spora, ali dostižna".

On je ocenio da je spora pravda negacija pravde i da je to jedan od glavnih razloga zašto je veliki deo ove strategije posvećen unapređenju efikasnosti sudskih postupaka.

Prema njegovim rečima, to uključuje organizaciono-tehničke i zakonske izmene, kao i jačanje alternativnog rešavanja sporova, kojim se sudovi rasterećuju kako bi se posvetili težim i složenijim pitanjima.

Vujić je strategiju razvoja pravosuđa nazvao sveobuhvatnim dokumentom, koji počiva na principima jačanja nezavisnosti, nepristrasnosti, samostalnosti pravosuđa, podsetivši na to da je rad na izradi tog dokumenta započet početkom ove godine.

Radna grupa je, kako je precizirao, imala 31 člana i obuhvatala je predstavnike državnih institucija iz pravosuđa, odnosno Ministarstva pravde, Visokog saveta sudstva, Državnog veća tužilaca, Vrhovnog kasacionog suda, Republičkog javnog tužilaštva, Pravosudne akademije, kao i predstavnike strukovnih udruženja i nevladinih organizacija.

Državni sekretar Ministarstva pravde Mirko Čikiriz podvukao je da je u fokusu strategije građanin koji očekuje vladavinu prava kroz efikasno sudstvo i suđenje u razumnom roku.

Zamenik direktora Pravosudne akademije Majda Kršikapa objasnila je da je strategija dokument koji definiše smernice za naredni petogodišnji period.

Njene glavne mere i ciljevi oslanjaju se na stara načela iz prethodne strategije, kao i na Akcioni plan za Poglavlje 23, odnosno na nezavisnost, nepristrasnost, odgovornost, samostalnost, stručnost, efikasnost i transparentnost pravosuđa.

Zamenik direktora projekta USAID-a "Vladavina prava" Dragana Lukić rekla je da je strategija dobila naziv "Strategija razvoja", jer je Srbija ostvarila dobar napredak u poslednjih nekoliko godina, te da nisu potrebne velike reforme pravosuđa, već da se postojeći sistem analizira i bolje organizuje.

Konsultativni proces o radnom tekstu strategije razvoja pravosuđa za period 2019–2024. godine organizuje Ministarstvo pravde, uz podršku USAID-ovog projekta "Vladavina prava".

Okrugli stolovi su održani u Kragujevcu, Novom Sadu i Nišu, a naredni će biti organizovan u Beogradu.

Izvor: Vebsajt Vlade, 05.06.2019.
Naslov: Redakcija